hamburger-icon

Kliker.info

Volfgang Petrič: Odluka o zatvaranju OHR-a mora biti pažljivo donesena

Volfgang Petrič: Odluka o zatvaranju OHR-a mora biti pažljivo donesena

04 Januara
11:46 2007

EU već sada ima puno posla na Balkanu, a od Nove godine ona će dodatno biti angažirana na ove dvije "vruće tačke" Evrope, procjenjuje nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič (Wolfgan Petrisch) u razgovoru za "Dnevni avaz". Kada govori o poslu koji Evropa ima u BiH, Petrič pojašnjava da u prvom redu misli na odluku Vijeća za implementaciju mira (PIC) o budućnosti OHR-a u našoj zemlji.- Kakva god ona bude, morat će se pažljivo analizirati okolnosti koje bi trebale prethoditi toj odluci – šta je ostvareno, šta još nije kako bi BiH bila normalna zemlja. Bitno je pažljivo odvagati odluku, donijeti realistično rješenje kako nam se ne bi desilo da za godinu ili dvije moramo trčati nazad u BiH u spasilačku misiju! Velika odgovornost je sada i na bh. vlastima koje moraju biti ozbiljne – procjenjuje Petrič. Upitan da li je za to da se OHR zatvori u februaru, naš sagovornik kaže da odluku o tome mora donijeti međunarodna zajednica. Ona mora znati šta slijedi i kako će to što bi moglo naslijediti OHR funkcionirati, posebno kada su bonske ovlasti u pitanju. – Znajući modus operandi međunarodne zajednice, vjerujem da će se ona postepeno povlačiti iz BiH. Onog trena kada se OHR zatvori, glavni akter bit će bh. vlasti. Prije toga moramo znati da li možemo računati na takvu opciju, jesmo li BiH "naoružali" neophodnim instrumentima da bi ta operacija protekla dobro.Mi jesmo puno uradili u BiH, ali je još mnogo toga potrebno napraviti – posebno u funkcioniranju vlasti. Previše je nivoa vlasti i to će se morati promijeniti – naglašava on. Petrič, nadalje, smatra da BiH mora što prije dobiti novu vladu koja je u stanju preuzeti odgovornost za funkcioniranje države. – To jeste lako reći, ali je jako teško ostvariti. Kako god, BiH mora što je prije moguće dobiti funkcionalnu vlast – smatra naš sagovornik.Po njemu, upravo to će biti prvi test spremnosti bh. vlasti. Ako one nisu u stanju formirati novu vladu prije odlučujuće sjednice PIC-a krajem februara, onda stanje u BiH nije dobro. Petrič je prokomentirao i pitanje statusa Kosova te šta će njegovo rješavanje značiti za region. – Kada slušate Albance, oni smatraju da će rješenje statusa Kosova dugoročno stabilizirati situaciju u regionu. Vjerujem da su u pravu. Oni, ali i Beograd imaju odgovornost za stanje u regionu. Odnos prema odluci o statusu za Srbiju bit će lakmus-papir za njen put u EU i da li ona može biti cijenjeni partner na tom putu koji poštuje odluke, ali i susjede – poput BiH i njenog integriteta – navodi Petrič.Od Srbije se, nastavlja on, očekuje da ne obnovi bitke iz 19. stoljeća ili zadnje decenije prošlog stoljeća. – Ta politika koju personificiraju radikali i Milošević ništa dobro Srbiji i Srbima nije donijela, a od nje su stradali i ljudi u susjednim državama, posebno BiH.
Vjerujem da su Srbi naučili tu lekciju, bez obzira na političku retoriku koju čujemo. Naprosto, nema alternative putu kojim su Srbija i region krenuli, nego da se priključe EU. Vrijeme ne radi za vas, manevarski prostor se smanjuje i Evropljani će suditi i o Srbiji i o drugim zemljama regiona na osnovu onoga šta rade, a ne šta pričaju – zaključuje Petrič.

Odgovornost Dodika i Silajdžića

– Ono što me brine je negativna dinamika između Dodika i Silajdžića. Oni se suočavaju sa istinskim testom – da li mogu sarađivati, postizati kompromise i pomoći da BiH ubrza svoj put ka EU ili se držati priča iz prošlosti.
Na njima je da pokažu da su državnici koji se mogu izdići iznad uskih stranačkih interesa, a ne da su tek lideri dvije stranke, ma koliko glasova one imale – poručuje Petrič. Petrič je nedavno u Afganistanu posjetio grupu bh. vatrogasaca, koja čuva Glavni štab ISAF-a, NATO-ove mirovne misije u ovoj zemlji. – Bio je to za mene nostalgičan momenat. Sjedio sam u Kabulu sa grupom Bosanaca i Hercegovaca koji učestvuju u mirovnoj misiji. Razgovarao sam s tim ljudima koji su mi rekli da su i tu, toliko daleko od BiH, uvidjeli da među njima nema tako velikih razlika – kaže on.

 

(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku