hamburger-icon

Kliker.info

Volfgang Petrič, bivši visoki predstavnik : Lajčak je posljednja velika prilika za BiH

Volfgang Petrič, bivši visoki predstavnik : Lajčak je posljednja velika prilika za BiH

28 Jula
11:38 2007

Nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) i sada pažljivo prati situaciju u Bosni i Hercegovini. – Neka pitanja nikako da siđu sa dnevnog reda – kaže on dok nam u telefonsku slušalicu čita naslove iz "Dnevnog avaza". Pronašli smo ga u blizini Dubrovnika, gdje se u svojoj vikendici odmara. Ističe da je više nego ikada ranije uvjeren u evropsku budućnost zapadnog Balkana. – Mi ćemo riješiti unutrašnje probleme u EU, a time izbiti argumente skepticima kada je u pitanju uključenje Balkana u Uniju. Nakon oktobra dobivamo koherentniju politiku EU i nastavit ćemo dalje. Pogledajte Kosovo. Ono pokazuje da je evropsko rješenje najpotrebnije Balkanu. Nema jugoslavenskog rješenja. Nema rješenja ni u nacionalnim državama, niti je to ikada bilo. Budućnost je u evropskim integracijama i ona se mora ostvariti. Brisel ima svoje obaveze, ali i zemlje u regionu. Njihova odgovornost je veća. Posebno u BiH.

Zašto baš BiH?

– Njene institucije i struktura nisu zadovoljavajuće. Previše se priča o neproduktivnim temama, a ne onome što donosi dobro ljudima, nema spremnosti na kompromis.

A Kosovo? To je najveći regionalni problem.

– Na kraju će nam za njegov status trebati rezolucija UN-a. Plan Martija Ahtisarija (Martti Ahtisaari) temelj je za dogovor, a Evropa mora gurati to pitanje te posebno uvjeravati Rusiju da je to evropski problem "za čije rješenje mi plaćamo i molim Vas da ne stojite na putu".

Na kraju će Kosovo biti nezavisno?

– Pa, šta je nezavisnost? BiH je nezavisna, a vidite koliko zavisi. Naravno, možete imati nezavisnost, ali je to – na kraju – tek riječ. Mnogo smo zavisniji nego nezavisniji. I to je naša odluka od prije 50 godina, jer smo se odlučili za evropski put. Nema nezavisnih evropskih država. I do 70 posto pitanja koja direktno utječu na život običnog Evropljanina rješava se u Briselu!

Pratite zbivanja u BiH. Kako Vam ta zemlja izgleda danas?

– Ovo su vremena u kojima se mora biti realističan i odgovoran. Ne može se prijetiti, davati nerealna obećanja. BiH mora imati lidere s pragmatskim pristupom problemu. Dodik i Silajdžić, ali i drugi političari imaju veliku odgovornost. Oni moraju misliti najprije i najviše za dobrobit stanovništva. Time se niko ne oslobađa ratne odgovornosti, već se fokus okreće ka budućnosti. Ratne teme bit će tretirane generacijama. Kako se mi u Austriji i Nijemci i sada suočavamo s nacističkom prošlošću, tako će se i neki ljudi u BiH morati s problemima prošlosti suočavati i nositi. No, mi smo nastojali popraviti ekonomsku situaciju i osigurati bolji život. Tako se može i u BiH. Možete razgovarati o prošlosti, ali se i boriti za funkcionalnije institucije i bolji život.

Novi visoki predstavnik je tu, kako vidite ponašanje Miroslava Lajčaka?

– Prije nego što je preuzeo dužnost, susreli smo se u Beču i nadugo pričali. On se odlično spremio, u BiH je donio novu dinamiku i to trebate iskoristiti. Lajčak je najbolji advokat BiH u Briselu. To je ono što vam treba i iskoristite to!

Ali šta on može uraditi s ovakvim političarima?

– Mnogo! I ne mislim da se ovdje treba raditi o igri u kojoj su bh. političari protiv Lajčaka. Prije će biti da je obratno. No,bh. političari trebaju iskoristiti novu dinamiku koju u BiH po Lajčaku šalje Brisel. Rekao bih da je to posljednja velika prilika za BiH.

Međunarodna konferencija o BiH

– Nisam zagovarao održavanje posebne međunarodne konferencije posvećene BiH, već susret lidera na kojem bi se odlučilo šta su prioriteti međunarodne zajednice prije nego što napusti BiH. Mora se ustanoviti šta je urađeno do sada, a šta nedostaje. To što nedostaje treba ostvariti u narednih nekoliko godina, ali uz uvjet da se zna šta treba kako bi se to ostvarilo. BiH se mora integrirati u EU. Ona je specijalni slučaj gdje su se desili najteži zločini te ta zemlja zaslužuje poseban tretman međunarodne zajednice i EU posebno. No, da bi se to ostvarilo, trebaju nam političari koji su opredijeljeni, a ne da samo gledaju s kim će se što žešće posvaditi.

Nema trgovine teritorijama

– U politici nema trgovine. Bolji život, kompromis i zajednički život temeljna su opredjeljenja današnje evropske politike. Ti principi na Balkanu dovest će do bržeg evropskog puta u kojem će za istim stolom u Briselu sjediti Bosanci, Albanci, Srbi, Makedonci… Bolje vam je da se sada počnete navikavati na to. A ne da se zamarate pričama o trgovinama teritorijama. To se neće desiti i mi nismo na pijaci da trgujemo. Ako se ta lekcija ne nauči, ni Albanci ni Srbi nikada neće biti dio EU. Zbog toga se hitno moraju početi spremati na kompromise, dijalog, povjerenje… Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku