hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik ukinuo zabrane Muniru Munji Alibabiću i Mijatu Tuki

Visoki predstavnik ukinuo zabrane Muniru Munji Alibabiću i Mijatu Tuki

05 Decembra
00:54 2006

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling donio je dvije Odluke koje se tiču ranije zabrane učešća određenim osobama u javnom životu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a. 
Zaključujući da su prestali da postoje razlozi za smjenu Mijata Tuke od 28. marta 2003. godine, visoki predstavnik mu je dozvolio vršenje službene, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidiranje na izborima, odnosno obavljanje funkcija u političkim strankama. 
Druga Odluka se odnosi na Munira Alibabića za koga je, također, konstatirano kako razlozi za njegovu smjenu od 21. oktobra 2002. godine "u velikoj mjeri više ne postoje", pa mu visoki predstavnik dozvoljava vršenje službene, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidiranje na izborima, odnosno obavljanje funkcija u političkim strankama. U skladu s Odlukom Alibabiću je i dalje zabranjeno da obavlja funkcije u sigurnosnim agencijama i ministarstvima koja se navode u Odluci.  Ove dvije Odluke su donesene u svjetlu principa jednakopravnosti, odgovarajućeg upravljanja i razboritosti u vršenju međunarodnog mandata visokog predstavnika, pri čemu se uzima u obzir balans između zaštite nacionalne stabilnosti i prava pojedinaca.  Time se ne postavlja pitanje valjanosti prvobitnih smjena, niti se njima daje pravo predmetnim pojedincima da se automatski vrate na funkcije sa kojih su smijenjeni.  Obje Odluke stupaju na snagu odmah, saopćeno je.


(Fena)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku