hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Schmidt u Vijeću sigurnosti: Međunarodna podrška je ključna za BiH, građani se plaše rata

Visoki predstavnik Schmidt u Vijeću sigurnosti: Međunarodna podrška je ključna za BiH, građani se plaše rata

15 Maja
16:45 2024

Vijeće sigurnosti UN-a danas održava redovnu polugodišnju debatu o situaciji u BiH. Prvi se pred Vijećem obratio visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je u izvještaju o stanju u BiH ukazao na pozitivne ali i negativne trendove koji su obilježile protekli period.

“Ovo je treća godina kako se obraćam Vijeću sigurnosti u ovoj ulozi, od imenovanja 27. maja 2021. godine, Generalnom sekretaru i Vijeću sigurnosti sam dostavio šest izvještaja o provedbi mirovnog sporazuma”, kazao je Schmidt na početku obraćanja.

“Međunarodna podrška je ključna za BiH da nastavi ka putu održivog mira i napretka i ne dođe u fazu nestabilnosti i ekonomskih poteškoća. Država mora da se oslanja na učinkovite institucije, demokratske principe djelovanja i da se oslanja na Ustav kao što je izloženo u Aneksu 4 Mirovnog sporazuma”, dodao je.

(Ne)ispunjena obećanja

Schmidt je naglasio pozitivan pomak kada je riječ o otvaranju pregovora za članstvo u EU.

“I dalje ima dosta neispunjenih obećanja u BiH, ali da krenemo sa dobrim. Želim čestitati Bećiroviću uime građana BiH na važnom koraku otvaranja pregovora sa EU. Odluka Evropskog vijeća je politički opravdana. Građani se plaše rata, žele da žive u miru i stabilnosti.

Pozivam sve da se poduzmu koraci i zajednički djeluje na zajedničkom napretku. Treba dosta uložiti u povjerenje. Također, to može biti dobar početak i to nije još završen posao”, kazao je Schmidt.

“Pad nataliteta je veliki izazov jer BiH može izgubiti mlađe generacije. BiH mora ubrzati reforme i provesti Mirovni sporazum. To je osnov na kojem radimo.

Ovo je dobra prilika da se korak po korak stvori pozitivna klima i da se i dalje jača na povjerenju i stabilnosti. Sve to treba poštovati, otvaranje pregovora sa EU je važan trenutak koji je pod rizikom zbog prijetnji iz Republike Srpske, ali i drugih koji potkopavaju nadležnosti BiH onako kako je predvidio Dejtonski sporazum”, dodao je u obraćanju.

Također, naglasio je da još uvijek postoji problem negiranja genocida u Srebrenici koji je međunarodno dokazana činjenica.

Inače, period izvještavanja od 16. oktobra do 15. aprila obilježen je napretkom Bosne i Hercegovine (BiH) ka integraciji u Europsku uniju (EU), ali i nezapamćenim napadima na Opći okvirni sporazum za mir, naveo je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Istakao je kako je 21. i 22. marta 2024., Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju s BiH. Vijeće je pozvalo Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir, koji će biti usvojen nakon što se završe svi relevantni koraci iz preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. Odluka Europskog vijeća predstavlja prekretnicu u pogledu prilika koje se otvaraju za BiH, naglasio je Schmidt.

Prijetnje i podrivanje države BiH

Potom je upozorio na vlasti Republike Srpske (RS) predvođene predsjednikom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koje „aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum.

„Njihova prijetnja da paraliziraju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka prijetnja je funkcioniranju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti. Njihova prijetnja da će jednostrano povući RS iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i poreznog, pravosudnog i izbornog sistema države – prijetnja je uspostavljanju paralelnog okvira RS-a. Svi politički čimbenici moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. To poštovanje djelimično nedostaje,“ naveo je visoki predstavnik.

Kazao je kako su stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskom nastavile organizovati proteste na međuentitetskoj liniji između dva entiteta nazvane “Granica postoji”. Osim promovisanja ideje secesionizma, ovi protesti stvaraju podijeljeno okruženje sklono sigurnosnim incidentima.

Napad na sudstvo

Schmidt je ukazao i na „nezapamćen pritisak na kontinuiran pravosudne institucije. Osim promovisanja ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH, vladajuća koalicija RS-a podriva Ustavni sud BiH kao čuvara ustavnog i pravnog poretka BiH“.

„Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika također su nastavljeni neometano. To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje koje podrivaju poštovanje prema međunarodnoj ad hoc instituciji visokog predstavnika i time njegovu sposobnost da implementira mandat Općeg okvirnog sporazuma za mir. Predstavnici vladajuće koalicije RS-a otvoreno zloupotrebljavaju institucije BiH u ostvarivanju tog cilja. Konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma u potpunosti je povjerena Visokom predstavniku, a ne entitetu,“ istakao je Schmidt.

Ovakve radnje stranaka vladajuće koalicije RS-a, dodao je, idu ruku pod ruku s njihovim zakonodavnim inicijativama u samoj RS, koje ograničavaju građanski prostor kako bi ušutkale, obeshrabrile, prijetile i naposljetku kaznile neslaganje političkih mišljenja.

„Ako se nastave, ove radnje bi mogle dovesti do de facto, ako ne i de jure, raspuštanja države BiH, što predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stalno zagovara. To bi bio scenarij s ozbiljnim posljedicama“, upozorio je Schmidt.

Potom je ukazao na nazadovanje u javnim naporima da se društvo suoči s prošlošću i na alarmantan nivo etno-nacionalnog revizionizma, negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku