hamburger-icon

Kliker.info

Više od skandala : Oštre osude izjava slovačkog predsjednika Gašparoviča

Više od skandala : Oštre osude izjava slovačkog predsjednika Gašparoviča

28 Novembra
16:43 2012

Intelektualna javnost u Sarajevu oštro je osudila današnje izjave predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča koji je prilikom susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Slovačku i Češku, zemlje koje su mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države. Kako je ranije javila agencija Anadolija (AA), na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“.Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni član Predsjedništva Republike BiH prof. dr. Ivo Komšić kazao je za AA da je skandal sama činjenica da je predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič otišao u Banju Luku.
 
"Šta on uopće ima da razgovara s entitetskim vlastima?! Jedina prava adresa su institucije BiH. A to se ponavlja… Time strani zvaničnici daju doznanja da jedno pričaju na nivou Evropske unije (EU), odnosno da žele jaku BiH, a onda u bilateralnim odnosim sami krše ono što zagovaraju", rekao je Komšić.Također, Komšić je ocijenio da su ovakve geste dokaz da i u EU postoje snage koje na mala vrata žele instalirati priču o "mirnom razdruženju"."Takve snage postoje čim se oni tako ponašaju. Samo ja mislim da te snage neće moći da odlučuju o BiH", smatra Komšić.Akademik Muhamed Filipović ističe da ga ne čudi takvo ponašanje od ljudi koji ovdje "naprosto banu"."Pa, nisu Slovaci pobili 200 hiljada Čeha, pa se onda mirno razišli. Svakako da je ovakav izjave skandalozne. Potrebna je makar elementarna pristojnost prema Bošnjacima koji su ostali živi nakon užasnog genocida. Šta ovakve poruke znače!? Da svako može doći da nas ubija", pitao se akademik Filipović, dodajući da ovakav odnos Slovačke prema BiH traje još od vremena Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH i aktuelnog ministra vanjskih poslova Slovačke.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" prof. dr. Senadin Lavić ističe da "građani BiH, očito, nisu u toku i da ne znaju mnoge stvari koje su dogovorene"."Gašparovič je ovdje došao da prenese poruke, da obavijesti nekoga o nečemu… Pozivam institucije i bh. intelektualce da povedu brigu kako se prema nama odnose predsjednici pojedinih država i da se izvuku zaključke. Vrijeme je da uđemo u neku proaktivnu politiku, a ne da uvijek samo reagiramo i to uvijek sa nekim zakašnjenjem", ocijenio je Lavić.Hisotričar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Enver Imamović vjeruje da je ovakva Gašparovičeva gesta rezultat lobiranja RS-a i Dodika po svijetu za "svoju stvar". Pita se šta pritom rade bh. zvaničnici i zašto ne reagiraju ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i članovi Predsjedništva BiH."Nažalost, mi u BiH imamo puno neugodnih iskustava sa stranim državnicima. Slučaj "Gašparovič" o tome najbolje govori. Ovo što je uradio Gašparovič je, ili znak elementarnog nepoznavanja prilika u BiH, ili, vjerovatnije, smišljena i nedobronajmerna gesta. Ovo što je uradio Gašparovič daje vjetar u leđa Dodiku i njegovom nacionalizmu. Strani zvaničnici, kada već odluče da žele posjetiti BiH, moraju davati konstruktivne izjave. Ovo je izraz nepoštovanja prema našoj državi. BiH neće biti podijeljena i Gašparović to mora znati", poručio je Imamović.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku