hamburger-icon

Kliker.info

Vinterštajn želi stvoriti zdravo komunalno preduzeće u Mostaru

Vinterštajn želi stvoriti zdravo komunalno preduzeće u Mostaru

07 Decembra
00:42 2006

"U vezi s tim ja dobivam prosvjedna pisma od sindikata sa svih razina i imam dojam da sindikati ne žele čuti istinu. Sindikati kažu da se oni zalažu za prava radnika, što je legitimno i ispravno i to je njihova zadaća. Ali ipak smatram da sam ja ovdje jedini koji se bori za radnike jer kažem da će novo poduzeće preuzeti sve radnike i njihov sadašnji status će i dalje ostati.


               Sa današnje konferencije za novinare u OHR-u

To znači da će im se priznati godine staža koje su ostvarili u starim poduzećima, a ako bude potrebno grad će na sebe preuzeti zaostale doprinose mirovinskom fondu tako da se te ostvarene godine staža mogu uračunati prigodom odlaska u mirovinu. Sada se pitam gdje su bili sindikati kada su ustanovili da poduzeće ne plaća doprinose fondovima. Tada su trebali reagirati na menadžment toga poduzeća jer radnici nisu imali zdravstveno osiguranje, a sindikati su šutjeli. Ja ova prava želim ponovno da dam radnicima i sada mene zbog toga napadaju", kazao je Wintwrstain. "Tvrdi se da ja želim otjerati ‘Komos’ pod stečaj, što nije točno. Ja sam samo sindikatu priopćio odluku Gradskog vijeća od 14. studenoga po kojoj sva prezadužena poduzeća moraju do 31. ožujka donijeti plan za sanaciju svojih poduzeća ili će se u njima pkrenuti stečajni postupak.

Međutim, ‘Komos’ nema nikakvu šansu da predoči jedan plan za sanaciju jer to poduzeće već godinama posluje s gubicima. Tako je 2005. godine smanjen kapital da bi se smanjili dugovi koji su nastali do 2003. godine u iznosu od 1,7 milijuna maraka. U međuvremenu su se ponovno nagomilali dugovi u iznosu od 1,2 milijuna maraka. Poduzeće ima dugove od 1,8 milijuna maraka, od čega 1,1 miljun otpada na fondove. No, oni tvrde da su njihova potraživanja jednako visoka kao i njihovi dugovi. To su samo potraživanja koja stoje na papiru i koja ne mogu biti realizirana jer da je to bilo moguće, to bi već davno bilo realizirano", kazao je Wintwrstain.

On je istaknuo kako postoji i potreba za investicijama, kazavši kako su u poduzeću najnovija vozila stara deset godina, te da se još uvijek voze kamioni proizvedeni 1985. godine. "Sindikati kažu kako Svjetska banka treba sanirati ‘Komos’. Svjetska banka spremna je da stavi na raspolaganje sredstva koja je obećala, međutim ne da bi financirala prošlost, nego jednu novu organizaciju i zbog toga je moj napor usmjeren na osnivanje jednog novog poduzeća", kazao je Winterstain, dodavši kako su osnove njegova rada i ekonomske analize bilance te da nije spreman na svladavanje prošlosti, nego da gleda u budućnost i da želi za čitav grad stvoriti jedno zdravo komunalno poduzeće.

 (Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku