hamburger-icon

Kliker.info

Vincenzo Coppola : Policija konstantno hapsi iste osobe a tužilaštvo ih pušta

Vincenzo Coppola : Policija konstantno hapsi iste osobe a tužilaštvo ih pušta

02 Februara
04:04 2008

Eksplozija auto-bombe u Palama, u kojoj su poginule tri osobe, povezana je s ranijim ubistvima u Istočnom Sarajevu i djelo je organiziranog kriminala, ističe Vinćenco Kopola, šef Evropske policijske misije u BiH (EUPM). NN: Jeste li zadovoljni kako policija provodi istragu o eksploziji auto-bombe u Palamu, u kojoj su poginule tri osobe? 

Coopola: Lokalna policija tek je počela istragu. Iskreno rečeno, prve aktivnosti u okviru ove istrage nisu bile baš zadovoljavajuće. Situacija se sada poboljšala i stvari se odvijaju na zadovoljavajući način. Očekujemo da će ovo biti komplikovana istraga. Trebat će dosta vremena za njeno okončanje. Mi smo sastavili tim eksperata koji će detaljno pratiti ovu istragu. Prve informacije koje imamo govore da neke osobe, koje bi bile korisne istrazi, više nisu u zemlji. Ovu istragu moramo jako pažljivo nastaviti.

NN: Protiv nekoliko osoba koje su ubijene proteklih mjeseci na području Istočnog Sarajeva vođena je istraga o organiziranom kriminalu?

coopola: U Palama se proteklih mjeseci desilo nekoliko ubistava. Prema mom i mišljenju mojih stručnjaka, postoji veza između ovih ubistava. Vjerovatno je i posljednje ubistvo povezano s prethodnim slučajevima. To će svako biti jedna od linija koje ćemo slijediti u istrazi. Ne bih unaprijed htio govoriti o mogućem ishodu istrage, ali je sigurno da su svi ovi slučajevi povezani. Očigledno je da je i ovo ubistvo povezano s organiziranim kriminalom. Čak je i ime kafića zanimljivo. "Omerta" na talijanskom jeziku znači zavjet šutnje, koja je povezana s mafijom. To je čudna koincidencija.

NN: Jesu li tužilaštva zakazala u ovom slučaju, jer odavno imaju informacije i dokaze o organiziranim kriminalu?

Coopola: Iskreno, imam određene kritike prema radu tužilaštva, a odnose se na sporost njihovog rada. Razumijem da tužioci žele sto posto biti sigurni u svaki dokaz koji će donijeti na sud. Ali, ne mogu prihvatiti njihovu sporost, kao i intenciju tužilaštva da nastavljaju stalno tražiti nove dokaze, čime se čitav proces odgađa do unedogled.

NN: Problem postoji i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, jer svjedoci smo da sarajevska policija konstantno hapsi iste osobe, a Tužilaštvo ih konstantno pušta na slobodu?

Coopola: Širom zemlje smo otkrili isti problem. Ne znam je li to povezano s malim samopuzdanjem tužioca, ili zakonskim procedurama. Ali, u cijeloj zemlji svjedočimo o veoma sporom djelovanju i nedostatku proaktivnosti tužioca. Činjenica je da imamo osnova za kritiku tužilaštava, ali moramo naglasiti i da policija mora snažnije "pritiskati" tužilaštva, kako bi ubrzala i uspješno okončala istrage. Odnos između policije i tužilaštava mora biti mnogo više operativan i mnogo manje birokratski. Kontakti moraju biti dnevni. Policija mora ići tužiocu sa novim dokazima, tražiti dalje upute, te na takav način držati pažnju na slučajevima i pritiskati tužilaštva da urade svoj dio posla. Također, moram naglasiti i ulogu građana. Siguran sam da građani imaju određene informacije o nekim slučajevima. Trebaju ih dati policiji, bez obzira koliko smatrali da je to što znaju marginalno. Svaki detalj će mnogo pomoći u kompliciranim i teškim istragama.

NN: Jeste li zabrinuti činjenicom da je samo dan nakon pritvaranja Muhamed Ali Gaši iz zatvora prebačen u bolnicu na liječenje, što su mnogi okarakterisali kao stvaranje prilike za njegov bijeg?

Coopola: Najprije, zanimljivo je bilo vidjeti da tako snažan čovjek, takva pojava, odmah nakon hapšenja ima potrebu za hospitalizaciju. Međutim, ovo je pojava koju imamo u svim zemljama. Gledajući s tehničke strane, moram se složiti da je to zabrinjavajuće. Iako ovo nije urađeno s namjerom da mu se omogući bjekstvo, to se moglo desiti. U mnogim mjestima u mojoj Italiji, gdje su smješteni zatvori, bolnice imaju posebne odjele za zatvorenike. Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog medicinskog tretmana koji mu se pruža, jer on stalno odlazi na tretmane u bolnicu. Upravo zbog toga EUPM i OHR traže da se njegovi transferi u bolnicu obavjaju pod strogim bezbjedonosnim uslovima, kako bi se spriječila i najmanja mogućnost za njegov bijeg. Osim toga, nas veoma zanima kakav mu je medicinski tretman potreban, zašto mu je potreban i da li mu je zaista potreban. Nastavit ćemo pritiskati odgovorne da sve u vezi s ovim slučajem bude jasno.

NN: Ima li tužilaštvo čvrste dokaze da su Muhemed Ali Gaši i osobe koje su uhapšene s njim zaista organizirana kriminalna grupa?

Coopola: Prema onome što znam i prema informacijama kojima raspolažem, mogu reći da se radi o grupi koja se bavi organiziranim kriminalom. Ako je istina da Muhamed Ali Gaši posjeduje mnogo imovine, kao što se tvrdi, bilo bi zanimljivo da dokaže na koji je način došao do nje. Ako to nije u stanju, mislim da bi sudstvo vrlo rado konfiskovalo tu imovinu. Oduzimanje imovine je nešto što bi sudstvo trebalo više prakticirati. Mislim da je upravo to najagresivnija mjera koja može da se provede protiv organizovanog kriminala. To je nešto čega se zaista boje.

NN: Pratite li istragu o ubistvu Milana Vukelića?

Coopola: U početku ova istraga je išla u dobrom pravcu. Tada smo bili samo posmatrači rada policije. Nakon nekog vremena stvari se više ne odvijaju tako dobro i očigledno je da je došlo do zastoja u ovoj istrazi. Zato smo formirali poseban tim, koji će istražiti zašto istraga ne ide u dobrom pravcu. Ovo je još jedan težak slučaj koji vjerovatno ima političku pozadinu. To će se odraziti i na trajanje istrage, što bi moglo uzeti još dosta vremena. Mirza Čubro (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku