hamburger-icon

Kliker.info

Vinarska mafija: Makedonsko grožđe poharalo Hercegovinu

Vinarska mafija: Makedonsko grožđe poharalo Hercegovinu

26 Septembra
04:16 2006

Ipak, o imenima nitko ne govori. Veliki su lobiji u Zakon o vinu ubacili kategoriju stolnoga grožđa bez podrijetla koje ne podliježe kontroli na granici. Tako za malu nabavnu cijenu uvoze makedonsko grožđe visokih sorti pod imenom stolnoga, ne plaćaju trošarine, a onda vino koje proizvedu prodaju pod imenom blatine ili žilavke.
Zarada je ogromna! Podmetanjem krivotvorenih vina i onih nastalih od grožđa iz tuđih vinogorja nanose ogromnu štetu ugledu naših vina. U zemljama EU-a strogo je kažnjivo krijumčariti grožđe iz jednoga vinogorja u drugo, za Večernjak je kazao Darko Šimić, stručni savjetnik za vinare. Za dobar je primjer naveo Sloveniju, koja je zakonom zabranila odlijevati vino od uvezena grožđa ili mošta. Upozorio je da BiH mora izbaciti kategoriju stolnoga vina iz Zakona i očvrsnuti granice. Normalne zemlje imaju jedan granični prijelaz za uvoz vina sa strogim nadzorom i porezima. Inspektori moraju zaći u trgovine i vidjeti što se prodaje pod kojim imenom, te nudi turistima u Međugorju i Mostaru pod domaćim vinima. Makedonsko se grožđe probilo jer je tri puta jeftinije od našega, te je stvorilo strašne viškove našega grožđa  govori Miro Ćorić, vlasnik vinarije Andrija podrumi. Na upit sudjeluju li neki od registriranih čitlučkih vinara u toj raboti predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hercegovine Grgo Vasilj je odgovorio: "Ne mogu reći". PZ Agroplod iz Čitluka počela je proizvodnju grožđanog soka i ekstra loze za izvoz. Otkupit će 120 tona grožđa isključivo autohtonih sorti i djelomice riješiti problem viška.
Uvoz makedonskoga grožđa moraju spriječiti na Vijeću ministara jer uništava našu tradiciju  zaključio je izvršni direktor Agroploda Stjepan Miličević.

(Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku