hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Izborni zakon i(li) povratak HZHB

Vildana Selimbegović : Izborni zakon i(li) povratak HZHB

18 Aprila
05:50 2017

.

Najveći hrišćanski praznik slavi se i danas, jučer je obilježen širom planete i naravno i u Bosni i Hercegovini, a kako običaji nalažu, pripreme su počele ranije.Ovaj su put istoga dana slavili i pravoslavci i katolici, bilo je svečano, slavilo se u kućama, okupljale su se porodice. U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, gdje su ovdašnji katolici dočekali Uskrs, svetu misu služio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Ljudi ne mogu biti ravnodušni, svi moramo dići glas u odbranu života, zaustaviti mržnju, zaustaviti rat, stvoriti vrijeme gdje će čovjek živjeti ljudski, dostojanstveno, poručio je kardinal koji će danas, kao i svakog uskršnjeg ponedjeljka ugostiti Sarajlije i podijeliti radost praznika sa brojnim domaćim gostima i rezidentnim ambasadorima. Uopće ne sumnjam da će i njegova današnja besjeda biti u duhu tolerancije, suživota i poruka mira.

Političari su i ovaj vjerski praznik proveli radno, da ne kažem prijeteći. Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, predsjednik HSSBiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić uoči slavljeničkog vikenda zaprijetio je da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija bez Vlade, ukoliko SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu. Najavljujući kako će HNS podržati zaključke HDZ-a BiH da do kraja mjeseca u parlamentarnu proceduru uputi prijedloge za izmjenu Izbornog zakona koji će omogućiti Hrvatima da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku, Karamatić je bio eksplicitan: “U slučaju bošnjačkog odbijanja, slijedi potpuna blokada BiH. Neće nama Bakir Izetbegović određivati što smijemo, a što ne smijemo uraditi da bismo osigurali ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH.”

Euroblicu je Karamatić povjerio i scenarije koji slijede BiH ukoliko SDA ne prihvati zahtjeve HDZ-a: HNS će, kaže izaslanik, tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije, koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane. To bi značilo da Vašingtonski i Dejtonski sporazum više ne važe i da Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Hrvatske republike Herceg-Bosne, objasnio je, a onda se dohvatio Facebooka gdje su uslijedila dodatna obrazloženja: ukratko “Herceg Bosnu smo unijeli prvo u Federaciju (Vašingtonski sporazum), a nakon toga u BiH ovakvu kakva je (Dejtonski sporazum)” pa “ili ćemo graditi ovu zemlju na način da budemo svi svoji na svome, da svi biramo svoje legitimne predstavnike ili se vraćamo na početno stanje.

Početno stanje s kojim smo krenuli u pregovore je Hrvatska republika Herceg Bosna”.

Potom je Karamatić nastupio na HMS-u (Hrvatski medijski servis) optužujući Demokratsku frontu, Građanski savez i SDPBiH da se “lažno predstavljaju kao ljevica”, nazivajući ih “nacional-socijalističkim strankama” koje “pokazuju sve odlike fašizma, netoleranciju prema bilo kakvom drugačijem mišljenju i neuvažavanje”, zbog čega je stvorena “svijest kod Hrvata kako je Treći entitet apsolutna nužnost jer s takvim unitarističkim politikama ne postoji niti najmanja mogućnost suživota”.

Da Karamatić ne ostane sam, potrudio se vlasnik HMS-a Milan Šutalo, koji je bio gost Političkog kadra, emisije kanala prvi.tv, gdje je predstavljen kao vlasnik nekoliko medija, ugledan novinar i neko ko može govoriti bez ograničenja politike. Tako smo saznali da je jedan vijenac položen povodom obilježavanja 25. godišnjice HVO-a i jedna zapaljena svijeća poruka koju valja razumjeti kao zbijanje hrvatskih redova uoči izbora 2018.

Hrvatsko jedinstvo na istom obilježavanju simboliziraju svi vodeći predstavnici kako HDZ-a BiH, tako i HNS-a, a cilj je obračunati se sa “podrepašima sarajevske velikobošnjačke politike” koji “prijete da će se 2018. ponoviti 2010. godina”, a ako se “ta agresija dogodi” – kaže Šutalo – neophodan je plan B. Plan B je uspostavljanje sustava iz 1992. i to u jednom danu u kome HNS postaje vrhovno političko tijelo, a njegovo Glavno vijeće – privremena vlada HZHB. To je jedini način, uvjeren je vlasnik i novinar Šutalo, da se odgovori “neprijateljskoj agresiji”.

Niko, pretpostavljam, nema dileme da je za priču o trećem entitetu i uskrsnuće Herceg-Bosne slučajno odabran Uskrs. Vjera se kod nas odveć (pre)često zloupotrebljava u političke svrhe i to uvijek zarad mobiliziranja pod parolom jedan narod, jedna vjera, jedna partija. Dileme, također, nema i da upućene prijetnje valja shvatiti ozbiljno.

Više je no jasno, naime, da su Dragan Čović i HDZBiH, skupa sa HNS-om i Božom Ljubićem, riješeni blokirati ne samo Vijeće ministara i federalnu vladu već i europski put Bosne i Hercegovine. Uostalom, ne govori Čović mjesecima uprazno kako baš Hrvati “još od renesanse” vode BiH u EU: priča je to namijenjena da ostane u europskim ušima u vrijeme kada zatreba “odgovoriti neprijateljskoj agresiji”. Pravo je pitanje šta radi SDA?

Na kojim principima se (ne) namjerava dogovarati? Za početak bi uostalom i jedan i drugi koalicioni partner – dakle i HDZ i SDA – morali kazati naglas da li se izmjene Izbornog zakona BiH odnose samo na Federaciju ili na cijelu zemlju? Rečeno Šutalovim jezikom – ima li podrepaša banjalučke velikosrpske politike i ko su oni?

Ako ni zbog čega drugog, ono barem da svima bude jasno hoće li BiH ostati bez vlada zbog (plemenite) želje za ravnopravnošću svih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine o kojoj vrlo često govori i biskup Komarica ili pak samo zato što Čović ne može bez Milorada Dodika?

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku