hamburger-icon

Kliker.info

Verbalni rat Ankare i Tel Aviva : Davutoglu optužio Netanyahua za terorizam

Verbalni rat Ankare i Tel Aviva : Davutoglu optužio Netanyahua za terorizam

17 Januara
16:49 2015

davutoglu6Turski premijer Ahmed Davutoglu optužio je svoga kolegu, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, za terorizam i ustvrdio kako su izraelske “provokacije” poput bombardiranja Gaze doprinijele radikaliziranju muslimanskog svijeta.

U intervjuu Reutersu Davutoglu je kazao da će mir na Bliskom istoku i istrebljenje ekstremističkih skupina biti praktički nemoguće postići bez uspostave palestinske države.Također je upozorio međunarodnu zajednicu da se ne fokusira samo na borbu protiv skupine Islamska država Iraka i Levanta u svojim nastojanjima da okonča sukob u Siriju, navodeći da je “brutalnost” sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bila zapravo u srži problema.

‘Sam Netanyahu je ubijao’

Turska kao zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji i kao članica NATO-ovog saveza, glavni je partner Zapada u borbi protiv ISIL-a.No, njeni su čelnici postali sve više zabrinuti onim što vide kao islamofobiju u Europi i sve su glasniji u svojoj kritici Izraela.

“Sam Netanyahu je ubijao, njegova vojska je ubila djecu na igralištu. Ubili su naše državljane i američkog državljanina u međunarodnim vodama. To je terorizam”, kazao je Davutoglu referirajući se na izraelski napad na turski brod koji je pokušao razbiti izraelsku blokadu palestinskog Pojasa Gaze 2010. godine.

“Nitko ne može obraniti izraelsku agresiju u Jeruzalemu u džamiji al-Aqsa”, kazao je Davutoglu dodajući da “ove provokacije stvaraju frustraciju u muslimanskom svijetu i postaju jedan od razloga zbog kojih se pojavljuju ekstremistički trendovi”.

Netanyahu zatražio osudu 

“Želimo li uspostaviti mir i red na Bliskom istoku, eliminirati sve ekstremističke snage, moramo riješiti palestinsko pitanje”, kazao je turski premijer.Davutoglu je u četvrtak usporedio Netanyahua s radikalima koji su prošloga tjedna ubili 17 ljudi, ustvrdivši da su i on i oni počinili zločine protiv čovječanstva.

Netanyahu je pak zatražio međunarodnu osudu tih Davutogluovih ocjena kao i onih predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, nakon što je ovaj kritizirao pojavljivanje izraelskog premijera na velikom mimohodu solidarnosti prošle nedjelje u Parizu.Jednom dobri odnosi Izraela i Turske tijekom posljednjih pet godina doživjeli su pad, a Sjedinjene Države nastoje ih za sada bezuspješno opet obnoviti. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku