hamburger-icon

Kliker.info

Veliki i Mali školj i vrh Kleka su naši!

Veliki i Mali školj i vrh Kleka su naši!

05 Marta
08:05 2007

Ponovno otvaranje pitanja razgraničenja kod poluotoka Klek, koje su na sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju iznijeli predstavnici Hrvatske, je neutemeljeno, kategoričan je član Predsjedništva Državne komisije za granice Mugdim Čukle. On pojašnjava da prema dokumentaciji Veliki i Mali Školj, kao i vrh Kleka i katastarski i prema jurisdikciji pripadaju našoj zemlji.  – Također, to pitanje je riješeno još 1999. godine između dvije države i upućeno na ratifikaciju. Sva dokumentacija, koja je bila validna i relavantna za utvrđivanje međunarodno priznate granice BiH, provjerena je na najvišoj razini i utvrđeno je razgraničenje na moru. Unutar njih se nalaze Mali i Velik Školj i vrh Kleka. Pregledali smo i dokumentaciju koju je Hrvatska naknadno htjela da prikaže kao dokaz da ovi dijelovi pripadaju njima i utvrdili da nije validna i nije pobila ono što je ranije utvrđeno – kaže Čukle.Nastojanje Hrvatske da promijeni raniji sporazum nema nikakve ekonomske interese jer se radi o veoma maloj i nenaseljenoj površini. – Ali onda BiH gubi izlaz na more i gubi status pomorske države. Prema tome onda bi mogli graditi i most prema Pelješcu jer se time ubija ambicija BiH da u nekom doglednom vremenu u Neumu izgradi luku – kaže Čukle.  Ipak, on ponavlja da je ovo pitanje završeno, a da ono što nije urađeno i na čemu BiH strana treba insistirati jeste razgraničenje na moru prema konvenciji UN-a.  – Prema toj konvenciji, BiH je raspadom bivše Jugoslavije postala pomorska država uz Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru. Svaka od ovih država trebala je izvršiti razgraničenje na moru koje je Jugoslavija imala sa Italijom. Međutim, Hrvatska je samoinicijativno preuzela tzv. ravne linije iz bivše Jugoslavije, i na osnovu njih utvrdila svoje obalne vode. A one prema međunarodnom pravu imaju isti status kao kopnena granica. To znači da je Hrvatska svojim pomorskim zakonom zatvorila BiH u svoje granice suvereniteta. To je stvarni problem. Umjesto vraćanja na već riješene stvari, sada treba sklopiti sporazum o razgraničenju teritorijalnog mora i riješiti način veze BiH sa otvorenim morem – priča Čukle.  On kaže da Komisija insistira da Vijeće ministara angažira neku naučnu instituciju ili stručnjake iz pomorskog prava da sa Hrvatskom raščisti ta pitanja i prava. Dok se to ne završi, ne može se razgovarati ni o mostu Pelješac niti ratifikaciji granice, smatra Čukle.

 

 

(kliker.info/avaz)

 

 

Alkalaj: Veoma bitni otočići

 

I članovi Predsjedništva BiH te resorni ministri koji su sudjelovali u radu međudržavnog vijeća u Zagrebu su poručili da Hrvatska pokušava promijeniti ranije dogovorenu graničnu liniju, na štetu BiH, te da su Veliki i Mali Školj teritorij BiH.
– Ova dva otočića za nas su veoma bitna. Jer oni ukoliko bi pripali Hrvatskoj sprečavaju kontinuitet BiH kao pomorske zemlje. Zbog toga to pitanje za nas ima veliki značaj – izjavio je ministra vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku