hamburger-icon

Kliker.info

Vehabije: Rijaset Islamske zajednice formirao Komisiju za praćenje primjene Rezolucije o tumačenju islama

Vehabije: Rijaset Islamske zajednice formirao Komisiju za praćenje primjene Rezolucije o tumačenju islama

18 Novembra
07:06 2006

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, zaključujući da bi neke pojave mogle imati štetu za duhovno jedinstvo muslimana, formirao Komisiju za praćenje primjene Rezolucije o tumačenju islama  te pozvao sva udruženja i organizacije s islamskim predznakom u BiH da toj komisiji do 31. ožujka 2007. godine predstave svoje programe rada koji imaju veze s islamom i muslimanima.

Poziv je upućen s dvodnevne, proširene, sjednice u Lukavcu o temi "Duhovno stanje i perspektive muslimana", koja je, priopćeno je iz Agencije Mina, održana pod predsjedavanjem reisu-l-uleme IZ u BiH Mustafe ef. Cerića.

 Programi udruženja i organizacija s islamskim predznakom u BiH bit će usklađeni s općim načelima rada i djelovanja, kako bi se pomoglo da slika o islamu i muslimanima bude adekvatna i da se zna ko je za što odgovoran.

Rijaset IZ u BiH formirao je i Komisiju za akaid (islamsku doktrinu), koja će u roku od godinu dana napraviti stručnu analizu svih udžbenika iz islamske doktrine u medresama i fakultetima IZ-a u BiH. U tom smislu, formirana je i Komisija Rijaseta za fikh (islamsko pravo), koja će napraviti uvid u teorijske pretpostavke i praktičnu primjenu ibadeta (obredoslovlja) u džamijama i na odgojno-obrazovnim ustanovama IZ-a.

Na sjednici u Lukavcu su muftije iz BiH, Hrvatske, Sandžaka i Slovenije, dekani fakulteta IZ-a iz Sarajeva, Zenice i Bihaća te šefovi glavnih službi Rijaseta podnijeli detaljan izvještaj o duhovnom stanju muslimana, s osvrtom na značaj Rezolucije IZ-a o tumačenju islama.

lako se, kako je priopćeno, može reći da nije narušen postojeći red i poredak IZ-a, u izvještajima muftija izneseni su mnogi detalji koji ukazuju da postoje grupe i pojedinci koji nisu u punom skladu s tradicionalnim vjerovanjem i uobičajenom praksom bosanskih muslimana.

Iskazana je odlučnost svih sudionika da Rezoluciju o tumačenju islama Rijaseta treba do kraja provesti radi reda i poretka u IZ-u te mira i sigurnosti među muslimanima.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku