hamburger-icon

Kliker.info

Večrnji list : Pripremljen tajni scenarij hapšenja političra u BiH?

Večrnji list : Pripremljen tajni scenarij hapšenja političra u BiH?

02 Maja
03:22 2009

Unutar sigurnosnih struktura u BiH i dijela međunarodne zajednice postoje razrađeni planovi o eliminiranju s političke scene djela dužnosnika među kojima su kako se špekulira Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Prema navodima izvora bliskih bošnjačkim obavještajnim službama Čović i Izetbegović bi mogli uskoro biti uhićeni. Navodno je prema tom scenariju pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač već dobio nalog za privođenje Bakira Izetbegovića, no Lukač je od pravosudnih institucija zatražio suglasnost i za istodobno uhićenje Dragana Čovića.
Različita tumačenja
Kako doznajemo u cijelom slučaju ključno bi bilo skloniti Bakira Izetbegovića s političke scene. Drugi pak izvori bliski pravosuđu BiH tvrde kako nikakvih naloga za uhićenje za sada nema, kao niti razloga za ovaki scenarij, nego je posrijedi vjerojatno samo puštanje probnih balona kako bi se provjerile reakcije i kod javnosti. Kako smo već i pisali američka administracije se oštro protivi namjeri Bakira Izetbegovića da postane šef najjače bošnjačke stranke u BiH. Njegov radikalizam bi bio vrlo loš za BiH, tvrde američke diplomate. Između ostaloga on je jedan od razloga zašto Amerika razmišlja o slanju svog posebnog izaslanika za Zapadni Balkan. No, prava istina je da je Milorad Dodik ono zbog čega su američki diplomati odlučili reagirati. Njegova navodna podrška Bakiru Izetbegoviću je prelila čašu. Međunarodna zajednica lobira da najjaču bošnjačku stranku u iduće četiri godine vodi umjerena politička struja, koja je sklona kompromisu, tvrdi naš izvor.

Priprema za Dodika                   Dragan Čović prema tvrdnjama našeg izvora bio bi u ovom slučaju „usputna šteta“, a glavni cilj je rušenje Bakira Izetbegovića i to u skorom razdoblju kako bi se sve odigralo do Kongresa SDA koji se održava 26. svibnja. Tragom ovog nevjerojatnog plana, kontaktirali smo i izvore u Tužiteljstvu BiH koji su nam potvrdili kako će u ‘predstojećem razdoblju biti uhićenja političara u FBiH’. Pri tome nisu precizirali imena dužnosnika koji su meta. Naš izvor tvrdi kako bi uhićenja u FBiH mogla biti svojevrsna priprema za uhićenje Milorada Dodika i kako je o svemu upoznat OHR. Odluka o privođenju dodika je bila navodno donesena, ali je odgođena za dogledno vrijeme. Dragan Lukač je predao Izvještaj Tužiteljstvu BiH protiv Milorada Dodika i na osnovu kojeg je i pokrenut proces. Premijer Vlade RS-a rekao je da je za kaznenu prijavu koja je podnesena protiv njega i i još nekoliko osoba, zbog navodne štete u iznosu od 145 milijuna KM, odgovorna skupina ljudi okupljena oko pomoćnika direktora SIPA-e Dragana Lukača. – Ova kaznena prijava je nešto što sam ranije najavljivao, scenarij koji je upotrebljavan i u slučaju Šarovića, Čovića, Ivanića i mnogih drugih koji su bili na tapetu, izjavio je Dodik koji kao i Čović tvrdi kako se protiv njih vode montirani politički procesi. Dodik je u nekoliko navrata izjavljivao kako stranci moraju otići i kako u pravosuđu BiH ne smiju biti stranci, dok Čović kaže kako vjeruje u bh pravosuđe i nada se kako će se na kraju pokazati prava istina.
Optužnica i pozadina
U cijelom slučaju je čudno povezivanje Dragana Čovića s Bakirom Izetbegovićem, no naš izvor tvrdi kako je pozadina nacionalni balans, ustavne promjene pa i spajanje HDZ BiH i HDZ 1990 u jednu stranku. Sud BiH je prije nekoliko dana potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg premijera FBiH, Edhema Bičakčića i njegovog zamjenika i ministra financija, Dragana Čovića, koja ih tereti za produženo kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti. Bičakčić i Čović su optuženi da su u siječnju 1999. bez odluke Vlade, donijeli i potpisali dvije odluke o izdvajanju ukupno 7,8 milijuna KM iz pričuvnih sredstava proračuna FBiH za kupovinu ili renoviranje 64 stana i kuće za djelatnike u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, među njima je i trenutačni premijer FBiH Nedžad Branković. Tijekom istrage Tužiteljstvo BiH je, kako tvrdi, došlo u posjed samo kopija spomenutih odluka, jer originali odluka nisu mogli biti pronađeni nigdje u institucijama. Državni tužitelj koji potpisuje optužnicu je Njemac Peter Korneck. Kako doznajemo protiv Dragana Čovića bi u dogledno vrijeme biti pored ove, mogle biti podignute još dvije optužnice i to za slučaj ERONET i SOKO. (Kliker.info-Večernji list) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku