hamburger-icon

Kliker.info

Veber: SAD neće ni vojno napustiti BiH

Veber: SAD neće ni vojno napustiti BiH

23 Septembra
22:50 2006

– Vrijeme je da se naši vojnici povuku iz BiH. Očekujem da će do 1. decembra naš odlazak iz BiH biti gotov – kazao je aktuelni komandant NATO-štaba u Sarajevu.  Za sigurnosnu situaciju u BiH kazao je da je "drastično poboljšana".
Odgovarajući na pitanje da li je i dalje jedna od ključnih odrednica mandata NATO-a u BiH hapšenje optuženih za ratne zločine, izjavio je da je "tako i tako će ostati".
– Od 162 optužena, na slobodi su još šestorica. Taj posao mora se završiti jer je to pitanje posljednje na putu integracije ove zemlje u evropske i evroatlantske institucije. Volio bih da smo to pitanje brže riješili kako bismo mogli krenuti dalje u reforme i napredak ove zemlje – kazao je Veber i dodao kako je šteta za BiH i njene građane da su preostali optuženi za ratne zločine još na slobodi.
Na upit da li je neko od optuženika na teritoriji BiH, odgovorio je da ne može biti potpuno siguran da se neko od njih ne nalazi u ovoj zemlji.
– Da znamo da je bilo ko od njih ovdje, uhapsili bismo ih. Ali, takvih informacija nema. Optužbe da nema volje ili snaga koje će djelovati, nisu utemeljene. Mi imamo i volju, naš mandat je jasan, postoje i naši, kao i potencijali EUFOR-a, za takvo nešto, alinema informacija da se neko od njih nalazi ovdje – kazao je Veber.  Na pitanje da li je tačno da je 2003. u manastiru kod Čajniča viđen Karadžić, Veber nije mogao odgovoriti. Samo je kazao da kad god dobiju pouzdane informacije, reagiraju.  – U posljednjih godinu dana nije bilo nikakvih hapšenja, ali to ne znači da ne radimo ništa na tome. Naprotiv – kazao je američki general.
Upozorio je da je niz hapšenja optuženih za ratne zločine obavljenih u posljednjih godinu dana realizirano izvan zemalja regiona. U tom kontekstu spomenuo je slučaj lociranja i hapšenja Gotovine, te Zelenovića.  General Veber pohvalio je i saradnju s institucijama BiH koje se bave istim problemom, te kazao da se taj odnos provodi kroz institucije Tribunala u Hagu. Odgovarajući na pitanje da li je izborna kampanja pogoršala sigurnosnu situaciju, kazao je da nije.
– Retorika je zapaljiva, o tome su prilično jasno govorili zvaničnici međunarodne zajednice, od ambasadora SAD do visokog predstavnika. Nacionalistička retorika oštrija je nego što bismo željeli čuti, ona ne doprinosi nikome, ali nemate zabrinutosti i straha kod ljudi, nema demonstracija koje bi mogle prerasti u nasilje, nema vojnika EUFOR-a da patroliraju ulicama… Retorika tokom izbora uvijek postane nekako "vrelija", ali nema ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti. Vrijeme nasilja je prošlo – ocijenio je komandant NATO-štaba.  Govoreći o opasnosti od terorizma, general Veber podsjetio je na hapšenje osoba koje su planirale samoubilačke terorističke napade, te kazao da BiH ne može biti izuzeta od toga.  – Ne treba biti naivan i vjerovati da opasnosti od terorizma nema. BiH nije drugačija od bilo koje zemlje svijeta i terorističke operacije mogu se desiti bilo gdje u svijetu, pa i ovdje. Zato se mora biti oprezan, kao i bilo gdje u svijetu – zaključio je Veber.

(Dnevni avaz)

Promjena komandanata

Za nekoliko sedmica doći će do promjene na čelu NATO-a u Sarajevu. Generala Vebera zamijenit će general Vajtman, koji služi u američkoj bazi na Norfolku.
General Veber odlazi na dužnost u Vašington, gdje će raditi u Pentagonu.
– General Vajtman doći će idućeg petka i susrest ćemo se u Tuzli, u bazi "Orao" – kazao je Veber.

Računaju na svoje trupe

Nakon povlačenja američkih vojnika iz Tuzle, u BiH će ostati još stotinjak Amerikanaca, angažiranih u NATO-u. Na čelu Štaba NATO-a i dalje će biti američki general, a NATO računa na svoje trupe na Kosovu, gdje se nalazi i 1.600 američkih vojnika, te u okolini.
– Naše opredjeljenje da pomognemo i budemo uz BiH ostaje i uvijek će biti tu – naglasio je general Veber.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku