hamburger-icon

Kliker.info

Vatikan protiv vojne intervencije u Siriji : Treba se zapitati tko je uistinu na dobitku od tog nečovječnog zločina ?

Vatikan protiv vojne intervencije u Siriji : Treba se zapitati tko je uistinu na dobitku od tog nečovječnog zločina ?

28 Augusta
05:36 2013
Dok zapadne zemlje, posebice SAD, sve glasnije razmišljaju o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navodnog napada kemijskim oružjem u srijedu u blizini Damaska, Vatikan je u utorak izrazio žaljenje zbog sve češćeg spominjanja oružane intervencije, upozorivši da se istraga UN-a o spomenutom napadu našla pod "unakrsnom vatrom" te da njezin ishod više očito nije nikakav "odlučujući čimbenik" u donošenju odluke o vojnoj akciji, prenose agencije."Čini se da se istraga UN-a našla pod unakrsnom vatrom….te da je razni međunarodni akteri više ne smatraju odlučujućim činilac, iako je sam glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio da je prikupljeno dovoljno vrijednih elemenata (za istragu)", piše službeni vatikanski dnevni list Osservatore Romano, izražavajući žaljenje zbog "prijetećih tonova" i zabrinutost zbog moguće međunarodne intervencije.

Ističući da je sukob u Siriji već ionako dramatičan, Osservatore Romano primjećuje da brojne vlade, civilno društvo i vjerske zajednice s velikom zebnjom gledaju na mogućnost vojne intervencije. Također sa žaljenjem konstatira da nitko više ni ne spominje mogućnost "sporazumnog rješenja" sukoba između zaraćenih strana, tj. organiziranja mirovne konferencije Ženeva 2.Trajni promatrač Vetikana u Ujedinjenim narodima u Ženevi, monsinjor Silvano Tomasi, prošle je sedmice dao snažnu potporu misiji inspektora UN-a, ne isključivši mogućnost da se odgovorni za kemijski napad u srijedu nalaze među oporbenim skupinama."Moramo razjasniti činjenice. Koji bi trenutni interes imala vlada u Damasku da izazove jednu takvu tragediju, znajući pritom da će upravo nju držati odgovornom? Treba se zapitati tko je uistinu na dobitku od tog nečovječnog zločina", rekao je Tomasi.

Vatikan se protivi svakoj vojnoj intervenciji i ne propušta podsjetiti na katastrofu koju je prouzročila vojna intervencija na Irak predvođena SAD-om prije deset godina.Rusija od samog početka sukoba u Siriji upozorava da bi vojna intervencija polučila "katastrofalne posljedice" na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, ističući važnost poštivanja međunarodnog prava."Pozivamo naše američke kolege i sve članice međunarodne zajednice na razboritost i strogo poštivanje međunarodnog prava utemeljenog na glavnim načelima povelje UN-a", priopćio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič. Zamjenik premijera Dimitrij Rogozin je išao tako daleko da je, kako se čita na njegovom Twitter profilu, Zapad optužio da se u muslimanskom svijetu ponaša kao "slon u staklarnici".


Prema američkim medijima, predsjednik Barack Obama razmišlja o kratkom i oštrom napadu, najvjerojatnije krstarećim projektilima, a prema najnovijim informacijama, Bijela Kuća bi trebala objaviti javnu verziju američkih obavještajnih agencija o prošlosedničnom  kemijskom napadu. Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney ponovio je da predsjednik još nije odlučio kako će SAD odgovoriti na, kako se vjeruje, napad sirijske vlade na civile. Bijela kuća također ističe da opcije koje razmatra oko Sirije, ne uključuju promjenu režima.Isto ponavlja i britanska vlada, tvrdeći da razmatraju odgovor na stanje u Siriji, ali da Velika Britanija "ne pokušava svrgnuti režim Bašara al-Asada"."Ako ništa ne učinimo… diktatori i okrutni šefovi država mislit će da mogu koristiti kemijsko oružje i nekažnjeno proći. Ono o čemu razmišljamo je odgovor na to. Ne razmišljamo o promjeni režima, ne razmišljamo o svrgavanju Asadovog režima ", kazao je zamjenik premijera Nick Clegg.Francuski predsjednik Francois Hollande je kazao da je Francuska spremna "kazniti one koji su donijeli nečasnu odluku da nevine usmrte plinom".Asad je poručio da će se u slučaju zapadne intervencije braniti te da ima "zapanjujuća sredstva za obranu"."Možemo se predati ili boriti. Ova druga alternativa je bolja", rekao je Asad.Zbog stanja napetosti i neizvjesnosti
zbog moguće eskalacije nasilja u Siriji, burze u Europi i zemljama Perzijskog zaljeva zabilježile su veliki pad. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku