hamburger-icon

Kliker.info

Vanentin Inzko : BiH je realnost i niko ne treba trošiti vrijeme na bitku protiv nje

Vanentin Inzko : BiH je realnost i niko ne treba trošiti vrijeme na bitku protiv nje

30 Aprila
07:59 2015

Inckov8Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i samo postoje na osnovu Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine jedino se može mijenjati u skladu s postupkom izmjena ustava opisanim u samom Ustavu BiH. Prema tome, osim u slučaju da Ustavni sud odluči drugačije ili Parlamentarna skupština odluči da izmijeni Ustav, sve institucije na svim nivoima vlasti obavezne su poštivati sadašnje aranžmane i odluke institucija BiH, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba visoki predstavniku u BiH Valentin Inzko.

VIJESTI : Nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, podignute su mjere bezbjednosti u BiH. Prijeti li destabilizacija sigurnosne i političke situacije u zemlji?

INZKO: Prije svega, dozvolite mi da izrazim saučešće porodici policajca Dragana Đurića koji je ubijen u ovom gnusnom napadu. Također se nadam da će se ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović brzo i potpuno oporaviti od povreda.

Uvjeren sam da će svi nadležni organi, odgovorne sigurnosne agencije i pravosudne institucije, u tijesnoj koordinaciji i saradnji, provesti brzu i temeljitu istragu povodom ovog tragičnog događaja.

Sada je važno zadržati pribranost. Želim uputiti apel svim građanima BiH da imaju vjere u svoje institucije i da pokažu potrebnu dozu suzdržanosti u reakcijama radi sprječavanja dizanja tenzija. Ovakvi trenuci nisu vrijeme za podjele ili optuživanje. U ovim trenucima potrebno je da se svi udruže i bore protiv ozbiljnih izazova koji su pred nama, kao što su posljedice ovog bezumnog napada u Zvorniku.

VIJESTI: SNSD je na nedavno održanom Petom kongresu usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj budućnosti RS. Budući da je riječ o stranačkom dokumentu, u kojoj mjeri on predstavlja prijetnju suverenitetu i integritetu BiH, kao međunarodno priznatoj državi? Kakav je generalno Vaš stav o spomenutoj deklaraciji?

INZKO: Niti ovaj niti bilo koji drugi papir koji usvoji bilo koja politička stranka ne može promijeniti vrlo jednostavnu činjenicu: BiH je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. I tačka.

Ovo sam rekao mnogo puta do sada i reći ću ponovo: prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i samo postoje na osnovu Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine jedino se može mijenjati u skladu s postupkom izmjena ustava opisanim u samom Ustavu BiH. Prema tome, osim u slučaju da Ustavni sud odluči drugačije ili Parlamentarna skupština odluči da izmijeni Ustav, sve institucije na svim nivoima vlasti obavezne su poštivati sadašnje aranžmane i odluke institucija BiH.

VIJESTI:  Kako komentarišete izjavu premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović da je Republika Srpska realnost, te da niko ne troši vrijeme i energiju na bitku protiv RS?

INZKO: Znam za ovu izjavu, ali bih kratko dodao da je također i Bosna i Hercegovina realnost, te da niko ne troši vrijeme i energiju na bitku protiv BiH. Uz dobru volju, Bosna i Hercegovina je dovoljno širok okvir za sve koji žive unutar nje.

VIJESTI :  Osim gore spomenute, veliku prašinu u javnosti podigla je i Deklaracija povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, kojom je najavljeno da RS neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH. Sa stanovišta OHR-a, je li ovo prihvatljiv dokument? Ugrožava li se, na neki način, ovom deklaracijom Dejtonski sporazum, budući da je Ustavni sud BiH izvorna dejtonska kategorija?  

INZKO: Deklaracija je protivna Ustavu BiH u kojem jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH „konačne i obavezujuće“. Njome se pokreću ozbiljna pitanja u vezi sa spremnošću vlasti RS da poštuje osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ustavni sud je jedina institucija Bosne i Hercegovine koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija i različitih nivoa vlasti i u velikoj je mjeri doprinijela provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.  Ova deklaracija se također može tumačiti i kao pokušaj Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na Sud u njegovom odlučivanju u konkretnom slučaju.

Međunarodna zajednica, prema tome, neprekidno podsjeća vlasti na svim nivoima na njihovu ustavnu obavezu da provode sve odluke Ustavnog suda.

VIJESTI: Krajem prošle godine poručili ste da je u svim ovim oblastima moguće postići napredak ako se izabrani lideri fokusiraju na praktično upravljanje. Vjerujete li da će novoformirana vlast uspjeti da provede konstruktivne i realne politike u interesu svih građana? Kazali ste da će, ako budu tako radili, imati voljne partnere u međunarodnoj zajednici.

INZKO: Hoće apsolutno. Naša je iskrena namjera da ova zemlja krene naprijed i naša vrata su širom otvorena svima i svemu što može povesti BiH bliže njenom dugoročnom cilju – članstvu u EU. Međutim, da bi se cjelokupna situacija unaprijedila, mora doći do značajne promjene načina na koji se vodi politika u ovoj zemlji. Sva energija se mora usredsrediti na konkretne mjere koje će unaprijediti život običnih građana.

Moja poruka novim vlastima je veoma jednostavna i veoma jasna: uredite ekonomiju i učvrstite vladavinu prava. Ovo su prevashodni prioriteti. Obećanja su data; sada je vrijeme da se pretvore u stvarnost; vrijeme je da se ojača politička stabilnost, da se stvaraju nova radna mjesta i da se akcenat stavi na ekonomski razvoj.

Nevena Šarenac (Vijesti)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 30 Aprila, 17:34

  Rat kao prinuda a potom pokusaj cementiranja stanja.Sranje ima neko da plati.Stvar je u tome sto je ukljuceno vise interesnih snaga . Više manje ovaj rat su vodili Udbasi i Kosovci a kao sve obavještajne sluzbe znali su samo manipulirati i gurati ljude u živi zid jer nisu imali znanja i pameti da se isprse.Da i glupi i destruktivni su krivi.Alija je kriv sto Tuđmanu nije rekao da je udbaski kurvin sin i da ga jeftino riješi sa snajperok.Balkan je mjesto gdje se pamet nalazi u guzici.Pa i ne treba se prihvacati Dayton možda se netko i popisa sa Avale i Sljemena.
  Ne tresu se CROMANJONCI NECROMANZI ne boje se oni Ridicka ali razlika je izmedzu Srpskog i Hrvatskog opanka da obavezno Hrvati nemaju za što da se drze pa uvijek padnu u vlastito gov.. Diplomatsko osvajanje Europe mora se nastaviti i treba ostro reagirati na svaku podmetnutu nogu.U biznisu srca nema i treba se misliti na budućnost. .Hrvatska inteligencija mora ići na obračun sa tim istim Udbasima OPERE jer dogovora ne može i neće biti.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku