hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko povodom sjednice PIC-a: Imamo šansu da promijenimo stvari!

Valentin Inzko povodom sjednice PIC-a: Imamo šansu da promijenimo stvari!

10 Decembra
21:30 2014

StakeoutVisoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da, nakon što vlast bude formirana, BiH treba vratiti na pravi kolosijek i građanima osigurati posao od kojeg mogu pošteno živjeti, javlja Anadolija.Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) jučer i danas se sastao na nivou političkih direktora u Sarajevu, gdje je potvrđena vizija i čvrsta opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prospiretetnu Bosni u Hercegovinu s funkcionalnijim institucijama.

Pozitivne poruke
Tim povodom, u zgradi OHR-a održana je konferencija za novinare na kojoj je govorio Valentin Inzko, koji je poručio da je sjednica PIC-a održana u pozitivnoj atmosferi te je, prema tome, i objavljeni komunike pozitivan za budućnost BiH.
Inzko je kazao kako je i raniji sastanak s novoizabranim Predsjedništvom BiH bio ohrabrujući, a tokom tog sastanka se moglo čuti mnogo konkretnih ideja i pozitivnih poruka kako ovu zemlju treba pokrenuti naprijed.

On je također kazao kako se UO PIC-a u objavljenom komunikeu fokusirao na teme kako će se umanjiti teškoće s kojima se građani u BiH suočavaju i kako će im biti ponuđena perspektiva za poboljšanje njihovog životnog standarda. Inzko je dodao kako očekuje što hitnije formiranje vlasti na svim nivoima.”Očekujem od kantona da ubrzaju proces nominiranja delegata za Dom naroda Federacije BiH. Do sada je samo jedan kanton izabrao delegate u okviru definiranih rokova, a to je Srednjo-bosanski kanton (SBK)”, rekao je on, uputivši pohvale ovom kantonu.

Prema riječima Inzka, nakon što vlast bude formirana, BiH treba vratiti na pravi kolosijek i građanima osigurati posao od kojeg mogu pošteno živjeti. Visoki predstavnik je također kazao kako je tokom sastanka skrenuo pažnju na činjencu da je ekonomska situacija teška, što je naglasio i u svom nedavnom izvještaju koji je prezentirao pred Vijećem sigurnosti UN-a kao i u izvještaju koji se odnosi na napredavanje BiH prema EU-u.

Kazavši kako postoje mnoge negativne činjenice, Inzko je poručio da ima i mnogo pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini, poput mnogih firmi koje izvoze svoje proizvode, koje bilježe rast eksporta, industrijske proizvodnje, niskog procenta nezaposlenosti u Goraždu, te je u okviru toga pohvalio Gradačac, Gračanicu, Derventu, Tešanj, Teslić i Prijedor.Inzko je prenio i apel UO PIC-a bh. političarima da riješe ekonomsku krizu te dodao da postoje dvije stvari koje daju razloga za optimizam.

Napredak u formiranju vlasti

“Prvi je da je napredak postignut u okviru formiranja vlasti daleko bolje nego prije četiri godine, a drugi da je puno energičniji pristup i napor koji se trenutno poduzima u vezi s incijativom EU-a s ciljem revitaliziranje procesa reformi u BiH i napredovanje ove zemlje k EU-u”, kazao je on. “Imamo stvarno šansu da promijenimo stvari i osiguramo da ta šansa bude iskorištena”, kazao je Inzko.

Na sjednici održanoj u Sarajevu UO PIC je vlasti u BiH između ostalog pozvao da značajno ubrzaju odgovor na poplave i upute pomoć onima koji su i dalje posebno ugroženi, unaprijede izborni proces, poštuju i provode odluke Ustavnog suda BiH, a posebno odluku o Mostaru, krivično gone slučajeve korupcije na visokom nivou, odlučno unapređuju obrazvonu reformu s ciljem poboljšanja obrazovnih standarda te da se suzdrže od negativne retorike. Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIC-a i Japan tokođer su pozvale organe vlasti u BiH da uknjiže perspektivnu vojnu imovinu BiH prema zahtjevu javnog pravobranioca BiH kao vlasništvo države BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku