hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko: Poništiti zaključke NSRS o prenesenim nadležnostima

Valentin Inzko: Poništiti zaključke NSRS o prenesenim nadležnostima

29 Maja
13:39 2009

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.Incko u pismo koje Srna posjeduje podsjeća da je donošenjem ovih zaključaka Narodna skupština usvojila stav Vlade RS da je 68 nadležnosti preneseno sa RS na institucije BiH i poručuje da se ovim zaključcima ugrožava sistem raspodjele nadležnosti između države i entiteta. "Mišljenje Vlade RS i zaključci Narodne skupštine dovode u zabludu , pogrešni su i stoga neprihvatljivi", tvrdi Incko. On najavljuje da će o oovm problemu obavijestiti Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i po potrebi odlučiti o daljem postupanju. Incko kaže da je posebno uznemiren zbog činjenice da neke od nadležnosti koje su navedene kao prenesene sa RS na BiH obuhvataju nadležnosti koje su izričito nabrojane u Ustavu kao nadležnost koje pripadaju BiH.

On tvrdi da su nadležnosti koje nisu izričito navedene u Ustavu, a koje je preuzela BiH, u potpunosti u skladu sa Ustavom. "Premda ovi zaključci ne spadaju u kategoriju opštih pravnih akata, poslovnikom NSRS se predviđa da oni proizvode pravno obavezjući učinak na određene subjekte poput Vlade i ministarstava RS. Kao takvi ovi zaključci će ih samo odvratiti od njihove obaveze da se u potpunosti pridržavaju Ustava BiH", poručuje Incko. On u pismu navodi da su prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH. Pismo međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka upućeno je 25. maja predsjedniku NSRS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, premijeru Miloradu Dodiku, potpredsjednicima NSRS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović, a odnosi se na skupštinske zaključke o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH od 14. maja.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić rekao je da je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio pismo Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem zahtijeva da budu poništeni zaključci od 14. maja u vezi sa Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH."Kolegijum Narodne skupštine RS danas je informisan o ovom pismu. Zatraženo je od parlamentarnih stranaka, poslaničkih klubova i grupa da unutar sebe o ovom pitanju obave konsultacije do naredne sjednice Kolegijuma, odnosno da daju određeni stav kako bismo mogli dalje postupiti", rekao je Radojičić.Radojičić je istakao da je Narodna skupština RS kolektivni organ i da niko ne odlučuje pojedinačno, ni stranka niti pojedinac, zbog čega je potrebno da se u redovnoj proceduri, ili na sjednici Narodne skupštine, ili na neki drugi način, izjasne o ovom pitanju.Nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS, Radojičić u izjavi novinarima nije želio da spekuliše kakav će stav zauzeti političke stranke, poslaničke grupe i klubovi. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku