hamburger-icon

Kliker.info

Uznemirena miroljubiva Europa : „Hladni rat se vratio. Odsustvo napetosti nije trajalo ni 25 godina“

Uznemirena miroljubiva Europa : „Hladni rat se vratio. Odsustvo napetosti nije trajalo ni 25 godina“

06 Septembra
05:44 2014

hladni12„Od danas ponovo Hladni rat“. Ovo je naslov u najtiražnijem njemačkom dnevniku Bildu. Sedmičnik Spiegel na isti način ocjenjuje zaključke sa Samita NATO-a u Walesu: “Povratak u Hladni rat“.Glavna tema u komentarima u štampi na njemačkom jeziku je Samit NATO-a u Walesu na kojem su šefovi država i vlada Sjevernoatlantske vojne alijanse raspravljali o rješenju konflikta u Ukrajini i odnosu prema Rusiji.„Kao da je neko okrenuo sat 50 godina unatrag: NATO se naoružava – kako bi zaustavio novu rusku glad za moći na istoku Europe! Na Samitu u Walesu članice NATO-a su postigle dogovor o novoj strategiji zastrašivanja: Više trupa, više manevara! To je novi Hladni rat!“, ocjenjuje Bild.

Njemački tabloid potom zaključuje: „NATO se želi vratiti svojim korijenima. Nakon Samita u Walesu Savez ponovo počinje tamo gdje je stao prije 25 godina: sa odbranom vlastite teritorije od mogućih napada sa istoka. Jasno je: od pada Berlinskog zida prije 25 godina Savez je sebe shvatao više kao globalnu sigurnosnu organizaciju. Rat se vodio negdje drugo. U Afganistanu. Za to su bili potrebni transportni avioni, laka oklopna vozila, sanitetska vozila. Sada mogući protivnik ponovo stoji ispred granica na istoku.“

„Za tango je potrebno dvoje“

„Hladni rat se vratio. Odsustvo napetosti nije trajalo ni 25 godina“, ocjenjuje Spiegel. „Ovog dana ćemo se sjećati (04.09.2014. godine – dan početka Samita NATO-a u Walesu – op. red.). On je udario pečat novom početku Hladnog rata. Od sada ponovo vlada luđačka vojna logika. To se moglo spriječiti. Da je to neko želio spriječiti. Rusi nisu željeli – a mi na Zapadu također ne. „It takes two to tango“ (Za tango je potrebno dvoje) rekao je jednom Ronald Reagan o odnosu SAD-a i Sovjetskog Saveza. To važi za politiku popuštanja, isto kao i za konfrontaciju. Sada s rukom pod ruku skupa koračamo natrag u budućnost. Iza sebe ostavljamo ruševine. Ruševine politike popuštanja. Njene plodove nismo mogli uživati ni 25 godina.“List Welt od NATO-a zahtijeva da pokaže više jačine u odnosu prema Moskvi: „Ne mora se Putinu biti zahvalan jer je Zapad izazvao ne samo u vojnom i ekonomskom smislu, već i u moralno-etičkom, civilizacijskom, kao savez koji zastupa određeni sistem vrijednosti. S obzirom na nezaustavljivu, autokratsku agresiju, trebali bismo prestati sebe promatrati kao glupe i slabe. I demokratije su sposobne za odbranu.“

Uznemirena miroljubiva Europa

I Rhenische Post zahtijeva oštriji odgovor Moskvi:„NATO ponovo sebe vidi kao savez. Otkako ruski predsjednik Putin Zapad promatra kao neprijatelja, partneri u Sjeveroatlanskoj alijansi su ponovo postali bliži jedni drugima. Važno je da NATO govori jednim glasom. To može ostaviti dojam na Putina. Zbog toga jer je Putin anektirao Krim, a na istoku Ukrajine očito rasporedio vlastite trupe, NATO mu se mora oštro usprotiviti. U to spada bezuvjetna zaštita partnera NATO-a u istočnoj Europi i vjerodostojna prijetnja da se tamo, prema potrebi, stacioniraju trupe.

NATO treba čvrstinu i izdržljivost. Ukoliko Putin popusti, onda i NATO mora napraviti korak prema njemu. Sve drugo bi bio harakiri.“„Konflikt u Ukrajini stavlja odnos Zapada prema Rusiji na tešku probu. Unatoč svim mirovnim planovima i samitima upravo dolazi do razvoja jedne eksplozivne situacije. Miroljubiva Europa je zbog toga veoma uplašena. Vlada nemir. NATO hitno treba novu strategiju – riječ „zastrašivanje“ se odjednom ponovo piše velikim slovima“, komentira Westfaelische Nachrichten. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku