hamburger-icon

Kliker.info

Uzbuna na terenu : Žepče i Usora žele prema Posavini, središnja Bosna statusu quo, Hercegovina bez Mostara?

Uzbuna na terenu : Žepče i Usora žele prema Posavini, središnja Bosna statusu quo, Hercegovina bez Mostara?

01 Marta
07:50 2013

Vjerojatno predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije ni u najcrnjim primislima predviđao da bi mu se tribine o “reorganizaciji BiH” mogle razbiti o glavu i izazvati pravu pobunu u sumnjičavoj stranačkoj infrastrukturi. Čović je brzopleto i nepromišljeno osmislio plan amortiziranja i sabotiranja jedne korektne namjere američke administracije da kroz zahvate u Ustav FBiH pomogne u popravljanju ponižavajućega položaja Hrvata u Federaciji BiH nevjerodostojnim zagovorom reorganizacije cijele države BiH. Čelnik HDZ-a je sam sebi skočio u trbuh pa je zbog incidenta u Brčkom i lažnoga zazivanja i preustroja RS-a morao u ponedjeljak na široke rukave kod prijatelja Milorada Dodika da mu se ispovjedi i poruči kako je to bio samo politički blef za dnevnu uporabu i da je RS nedodirljiv i o njemu odlučuju isključivo samo njegovi građani. Iako je još u Širokome Brijegu na prvoj tribini odaslao domaćoj javnosti i Amerikancima poruku kako je njihov pokušaj preustroja samo Federacije unaprijed osuđen na propast i da ga HDZ BiH ne prihvaća, stožernik je izazvao nervozu i pravu smutnju u svojoj stranci diljem BiH.

Nezadovoljstvo

Njegovo je članstvo shvatilo da je vrag odnio šalu i da se nameću sudbonosni tektonski politički procesi, nevažno s Amerikancima i njihovim tajnovitim pravnim timom ili s dva HDZ-a i njihovim političkim partnerima. Baza je osjetila damar da se nešto opasno muti i kuha i da budućnost i sudbina pojedinih županija stanuju u “tuđim” rukama. Sumnja eskalira na sve strane, kolaju raznorazne spekulacije, poluistine, podmetanja, nitko nikome ne vjeruje. Središnja Bosna je na nogama već mjesecima. Sve je kulminiralo plasiranjem famoznoga zemljovida iz HDZ-ove kuhinje o navodnom američkom zavjereničkome planu pripajanja Lašvanske doline Zenici, a Lepeničke Sarajevu. Prije nekoliko dana proključalo je u Posavini nakon što je procurilo da je to područje navodno već “pospremljeno” prema Tuzlanskoj županiji. Dragan Čović i Božo Ljubić su morali žurno u Orašje “gušiti” pobunu. Njihovi lokalni dužnosnici su zaprijetili kako će biti “belaja” ako se rastrgne povijesno, kulturno i nacionalno biće u Posavskoj ravnici. Pripajanje Tuzli bio bi smrtni udarac jedinstvenoj i neraskidivoj regiji Posavina i smrtna presuda dijelu Posavine u RS-u koji bi bio zauvijek izgubljen za tamošnje Hrvate. Ti pitomi i vrijedni ljudi nikada se neće Plehana odreći i osjećaju kao da im netko živima želi srce iščupati. Objedinjavanje, a ne komadanje Posavine je strateški cilj koji žele Hrvati na sjeveru Bosne, a ne političko samoubojstvo i nestanak. Stožernike je ipak ponajviše zaplašila i šokirala politička paranoja u Usori i Žepču. Tamošnje članstvo izričito traži da se stranačka vodstva bez zadrške odrede spram sudbine tih bogatih hrvatskih enklava, bez muljanja i zakulisnih trgovina preko njihovih leđa i domova. Odavno ih užasava ugnjetavačka Zeničko-dobojska županija, a Dnevni list doznaje kako se u nekim intelektualnim, pa i stranačkim krugovima, izrodila vrlo ozbiljna ideja o pripajanju Usore i Žepča jednoj široj regiji Posavina. Ta su područja prirodno, povijesno, običajno i prometno uvezana i ne vide nikakvih prepreka takvom političko-zemljovidnom ujedinjenju. Navodno bi se na Čovićevom i Ljubićevom stolu uskoro već mogao naći jedan takav radni materijal.

Razjedinjene ideje

Središnja Bosna je najosjetljivija na moguća prekrajanja i crtanja zemljovida. Otkako je završio nesretni rat, to je trusno područje stalno pod povećalom i sumnjivim podzemnim trampama. Ovog puta su oba HDZ-a odlučna: nema govora o stapanju sa Zenicom ili Sarajevom. Ako ne mogu svoje političko-teritorijalno “ozemlje”, onda najmanje što žele je zadržavanje sadašnjega statusa i ispod te crvene crte ne žele ići. Nije spokojno niti mirno ni u Hercegovini. Svoju šansu za okrupnjavanje uvidjeli su hadezeovci u Širokome Brijegu i Livnu. Nikada se nije prestalo sanjati o jedinstvenoj cjelini. Kamen smutnje su Mostar i dolina Neretve. Idealno bi bilo zaokružiti cijelu Hercegovinu, ali Bošnjaci su fanatični, nemilosrdni i ustrajni u borbi protiv hrvatskoga entiteta. Sa svih strana zahtjevi maksimalistički, želje i nadanja veliki, pitanje je što će se iz svega toga izroditi i kako će Federacija, ali i cijela država izgledati za nekoliko godina. Indikativno je da se ovako raspamećene političke frustracije javljaju a terena u danima kada pravni stručnjaci koje je američka administracija angažirala da naprave prijedlog mogućih promjena Ustava “iza pancirnih vrata” češljaju sve moguće varijante. Oni su jako oprezni, šute kao zaliveni i niti jednom opipljivom idejom nisu dali povoda da se preventivno pokrene takav politički stampedo. Ali su zato tribine o “rekonstrukciji BiH” isprovocirale zabrinutu bazu. Dakako, nije dobro da ovakvo stanje ostane trajno, a s druge strane Hrvati pokazuju sve svoje slabosti, nedostatak isprofiliranoga realnoga nacionalnoga koncepta, razjedinjenost ideja i strahova, što im dodatno umanjuje izglede u pravednoj borbi za jednakopravnost u državi, ma tko god je predvodio. D.Zorić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku