hamburger-icon

Kliker.info

Utvrđen prijedlog amblema RS

Utvrđen prijedlog amblema RS

14 Aprila
03:12 2007

Komisija za utvrđivanje prijedloga simbola RS utvrdila je na jučerašnjoj sjednici izgled amblema RS koji će biti predložen Narodnoj skupštini RS, koja bi mu dodijelila ulogu dodatnog simbola. Amblem bi bio u upotrebi dok ne bude donesen novi grb RS, kojeg je zajedno s himnom RS Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

 

"Amblem sadrži puni naziv RS ćiriličnim i latiničnim pismom i inicijale RS stilizovane u centru amblema. U podlozi inicijala RS se nalazi zastava RS, trobojka okružena plodnim hrastovim lišćem, koje ima višestruku simboliku, dok se u podnožju nalazi lenta s bojama zastave RS. Na amblemu je kruna koja je bila prisutna i u dosadašnjem grbu RS, a u dnu se pojavljuje novi elemenat – kruna Kotromanića, koja vuče porijeklo iz srednjovjekovne istorije BiH", pojasnio je Igor Radojičić, predsjedavajući Komisije za utvrđivanje prijedloga simbola RS.

 

Radojičić je kazao da je većina članova Komisije mišljenja da prijedlog amblema ne diskriminiše nikoga, što je bio problem sa dosadašnjim grbom, jer je Ustavni sud BiH utvrdio da se u njemu ne propoznaju svi narodi i da ima elemenata koji nisu prihvatljivi i u skladu s Ustavom BiH. On je kazao da su za Bošnjake bila sporna dva elementa i da su predlagali da umjesto inicijala RS stoje ljiljani ili grb BiH, te da je bilo sporno i pitanje kruna.

 

Bošnjački članovi Komisije nezadovoljni prijedlogom amblema napustili su sjednicu, što bi moglo značiti da će, ukoliko ga parlament prihvati, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i spriječiti njegovo stupanje na snagu.

 

Član Komisije Šefket Hafizović izjavio je nakon sjednice da su bošnjački predstavnici od početka, u principu, bili protiv dopunskih rješenja u vidu amblema.

 

"Predlagali smo da unutar amblema bude ljiljan, a nismo odustajali i da kruna bude iznad. Prijedlog je bio i da grb BiH bude dio amblema, ali naši prijedlozi nisu naišli na podršku i razumijevanje", kazao je Hafizović.

 

Predloženi amblem biće upućen pred poslanike u parlament RS po hitnom postupku.

 

"Ukoliko Vijeće naroda RS ospori amblem, tražićemo da to učini u što kraćem roku kako bi o tome odluku donio Ustavni sud RS", kazao je Radojičić.

 

On je rekao da će Komisija o novom grbu RS raspravljati na sljedećoj sjednici s fokusom da se utvrdi šta je od istorijskog nasljeđa potrebno zastupiti u grbu i šta bi predstavljalo sva tri konstitutivna naroda. Zbog obimnosti posla koji je ostao pred Komisijom, dodao je Radojičić, parlament RS će joj produžiti mandat za 60 dana. (kliker.info/nn)

 

 

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku