hamburger-icon

Kliker.info

Uticajna u Londonu, neprimjećena u BiH : U Sarajevu boravila Arminka Helić, savjetnica Williama Haguea

Uticajna u Londonu, neprimjećena u BiH : U Sarajevu boravila Arminka Helić, savjetnica Williama Haguea

28 Oktobra
15:24 2012

Gotovo potpuno neprimjetno u lokalnim medijima prošla je činjenica da je tokom ovosedmične posjete ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea Sarajevu i Balkanu u njegovoj delegaciji bila i Bosanka dr. Arminka Helić, specijalna savjetnica i zamjenica šefa kabineta tog visokog britanskog zvaničnika, koju u Londonu smatraju veoma utjecajnom.Jedini koji je spomenuo dolazak izuzetno uspješne Arminke Helić u rodnu zemlju bio je visoki predstavnik Valentin Inzko koji je u svojim dnevničkim zapisima u sarajevskom "Dnevnom avazu" kratko istakao da mu je "osobito drago što je u delegaciji bila i zamjenica šefa kabineta Arminka Helić"."Arminka je kao izbjeglica došla u Englesku, završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kod engleskog ministra vanjskih poslova u opoziciji. Taj isti političar Hague sada je ministar i nije zaboravio izuzetno talentiranu saradnicu Arminku. Kao i u slučaju Borisa Nemšića, pitao sam se da li bi Arminka mogla dobiti posao u nekom od kabineta u Sarajevu.

 Nažalost, nisam tako siguran", komentirao je Inzko.Utjecajni britanski mediji često napominju kako je Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, iznimno utjecajna kod Haguea.Ona je bila i vođa Izbornog štaba Williama Haguea, a već godinama je u britanskoj Konzervativnoj stranci.  Uglavnom ne zaboravljaju spomenuti da je ova svršenica Oxforda"plavookabosanska muslimanka"koja je u Veliku Britaniju stigla tokom "krvavih etničkih sukoba u devedesetima". Često je tretiraju i kao "muslimansku emigranticu". Ovakve stavove pojedini britanski mediji nazvali su mračnim podmetanjima Hagueu.Štaviše, "The Telegraph" je Helić nedavno svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajnim ljudima uopće u britanskoj politici.Također, tamošnji mediji tvrde da se stavovi Arminke Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni "nad njim nadvijajupoput sjenke". Navodno je zbog Helić Hague promijenio i stavove u vezi s Izraelom, kritizirajući izraelske napade na Liban 2006. kao nesrazmjernu upotrebu sile.
 
Otkriće da je Helić  saradnica Haguea u maju 2010. godine je izazvalo šok u Srbiji.Toliko da je sklopljena cijela konstrukcija o tome da se „razvija pravi bošnjački lobi“ u novoj britanskoj vladi konzervativca Davida Camerona. Srbijanski mediji su tada tvrdili da bi bošnjački lobi koji, navodno, predvodi Helić mogao imati veliki utjecaj na britansku politiku prema Bosni i Hercegovini. Štaviše, sve se dovelo u vezu s tadašnjom snažnom porukom ministra Haguea da „Evropa treba pokazati mišiće u BiH“ i da će se ta "zemlja zauzeti za sankcije protiv onih političara koji podrivaju bosansku državu".Nije isključeno da se Helić dovede u vezu i s najnovijim porukama Haguea da "BiH može biti članica Evropske unije samo kao jedinstvena i suverena država" i da oni koji drugačije misle "neće biti naši partneri".
 
Helić je u oktobru 2008. godine bila u delegaciji Konzervativne stranke koja se susrela sa tadašnjim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH dr. Harisom Silajdžićem.Ime Arminke Helić spomenuto je i u depeši američke ambasade u Londonu od 28. oktobra 2008. godine, koju je objavio Wikileaks. Tamo jeistaknuto da  je Velika Britanija lobirala za daleko snažniju ulogu EU kada je riječ o BiH jer su smatrali da je situacija u ovoj zemlji prilično loša.U depeši je istaknuto i da je svoje mišljenje o BiH iznijela i Arminka Helić, savjetnica Williama Haguea, koja je dodala "da bi bilo od velike pomoći da se Amerika više angažira na Balkanu kako bi stvari krenule naprijed".Dr. Arminka Helić je kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.     Faruk Vele (Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku