hamburger-icon

Kliker.info

Uspješna i odgovorna vlast ovako čestita Novu godinu : U Njemačkoj od danas minimalna dnevnica 68 eura

Uspješna i odgovorna vlast ovako čestita Novu godinu : U Njemačkoj od danas minimalna dnevnica 68 eura

01 Januara
15:29 2015

euro9U Njemačkoj danas stupa na snagu pravilo minimalne plaće kojom će biti povećana plaća za 9,5 posto od ukupnog broja zaposlenih.Naime, oni će od danas primati najmanje 8,50 eura po satu, što odgovara bruto zaradi od 1.473 eura za puno radno vrijeme.

Prema procjeni Ministarstva rada Njemačke, nakon uvođenja minimalne zarade, 3,7 miliona zaposlenih imat će veća primanja od 1. januara 2015. godine.Njemačka vlada u aprilu prošle godine je odobrila prijedlog da minimalna satnica za rad ne smije biti manja od 8,50 eura. Ako se ima u vidu činjenica da Njemci dnevno u prosjeku rade oko osam sati, to znači da će minimalna dnevnica u toj zemlji iznositi 68 eura, odnosno oko 135 KM.

Inače, prema nekim studijama, više od jedne desetine radnika u zapadnom dijelu Njemačke zarađuje manje od 8,50 eura po satu, dok u istočnoj Njemačkoj četvrtina radnika zarađuje manje od predloženog minimuma.Njemačka do sada nije imala najnižu zakonski određenu plaću. Uprkos snažnom protivljenju privrednika koji izražavaju bojazan da će im pasti konkurentnost, njemačke vlasti su na kraju uspjele da postignu dogovor oko najniže satnice u toj zemlji od 8,5 eura od 2015. godine. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku