hamburger-icon

Kliker.info

Upravni odbpr donio odluku : Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

Upravni odbpr donio odluku : Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

27 Novembra
18:09 2023

Sebija Izetbegović smijenjena je 27. novembra sa pozicije generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ona je ovom ustanovom rukovodila od januara 2016. godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Smjenu Izetbegović je 30. oktobra pokrenuo Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kao razlog za smjenu, navedeno je da Izetbegović ne ispunjava više uslove za obavljanje te pozicije, nakon što su joj oduzete akademske titule, kao i profesura na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, navedeno je u saopštenju za javnost Upravnog odbora KCUS-a krajem oktobra.

Mandat Sebije Izetbegović, supruge predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, su obilježili odlasci desetina ljekara,optužbe za mobing , te poništavanje njenih postdiplomskih i doktorskih akademskih zvanja.

Najprije joj je Univerzitet u Sarajevu poništio zvanje magistrice, a potom i zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga je Senat Univerziteta u Sarajevu 13. aprila poništio njen doktorat, ocijenivši da je Izetbegović svoja postdiplomska zvanja stekla nezakonito.

Prethodni saziv Upravnog odbora KCUS-a, koji je imenovala vlada bivšeg premijera Fadila Novalića, stranačkog kolege porodice Izetbegović, nije smjenio Izetbegović ni pet mjeseci nakon oduzimanja akademskih titula.

Po Statutu KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, Izetbegović nije ispunjavala uslove za poziciju generalne direktorice nakon što su joj poništena akademska zvanja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici 28. septembra smjenila Upravni odbor KCUS-a, i imenovala novi Upravni odbor, te mu naložila da smijeni dugogodišnju direktoricu Izetbegović.

Zakonitost sticanja akademskog zvanja Sebije Izetbegović

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je godinama provjeravalo zakonitost sticanja akademskih zvanja Sebije Izetbegović, te 18. jula 2023. godine saopštilo da neće biti provedena istraga o vjerodostojnosti indeksa direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, jer “nema elemenata krivičnog djela.

Istovremeno je Senat Univerziteta u Sarajevu osnovao komisiju i proveo internu proceduru provjere legalnosti stečenog magistarskog zvanja Sebije Izetbegović.

Zakonom je predviđeno da je visokoškolska ustanova, u ovom slučaju Univerzitet u Sarajevu, obavezna poništiti diplomu ako se utvrdi da je stečena nezakonito, što je komisija u ovom slučaju i utvrdila.

Vlasnici, odnosno osnivači KCUS-a su Federacija Bosne i Hercegovine i pet od ukupno deset kantona u ovom entitetu – Zeničko-dobojski (ZDK), Bosanskopodrinjski (BPK), Unsko-sanski (USK), Srednjobosanski (SBK) i Kanton Sarajevo (KS).

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova i Vlada Federacije ga imenuje na prijedlog osnivača ove ustanove na mandat od četiri godine. Saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a daje ministar zdravstva Federacije BiH.

Dva člana predlaže Kanton Sarajevo, a po jednog ostala četiri kantona.

Pored toga, dva člana predlaže Federalno ministarstvo zdravstva, a tri člana su iz reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti zdravstveni radnici.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku