hamburger-icon

Kliker.info

Upozorenje iz NASA-e: Zemlja ostaje bez pitke vode

Upozorenje iz NASA-e: Zemlja ostaje bez pitke vode

21 Juna
06:35 2015

zemlja2Zemlja ostaje bez pitke vode – sasvim su iscrpljeni podzemni resursi, odnosno izvori života za stotine miliona ljudi, upozorava NASA.Satelitski snimci govore da je od 37 najvećih podzemnih “bazena” vode širom svijeta čak 21 prošao tačku održivosti, što znači da je više vode izvađeno nego što je vraćeno.
Još 13 “bazena” nalazi se u problematičnom stanju, a istraživači kažu da se radi o dugoročnom problemu, koji će se sve više pogoršavati.

Poznato je ljudi uništavaju svjetske podzemne zalihe vode, ali najnoviji podaci daju prvu detaljnu ocjenu, koja je katastrofalna. Od ukupne ljudske potrošnje vode, 35 posto otpada na podzemne “bazene”, a potražnja za podzemnim zalihama sve je veća u doba suša. Američka savezna država Kalifornija, koja proživljava teško razdoblje suše, trenutno 60 posto vode dobija iz “podzemlja”, s obzirom da su rijeke i nadzemni “bazeni” presušili.

To je veliki porast potrošnje, ako se uzme u obzir da Kalifornija iz zemlje crpi 40 posto ukupne potrošnje vode. Najgora situacija jeste u siromašnim, gusto naseljenim područjima, kao što su sjeverozapadna Indija, Pakistan i Sjeverna Afrika, gdje su druge opcije nabavke vode ograničene. Zabinuti su i politički analitičari koji upozoravaju na crne prognoze o ratovima koji će biti inspirisani kontrolom vodenih površina. Voda postaje izuzetno važan resurs, poput nafte – ističu stručnjaci.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku