hamburger-icon

Kliker.info

Unija za održivi povratak upozorava: ‘Samo u posljednjih pet godina trajno je odselilo 48.932 porodica, to je kao da su Tuzla i Bihać zbrisani s lica zemlje’

Unija za održivi povratak upozorava: ‘Samo u posljednjih pet godina trajno je odselilo 48.932 porodica, to je kao da su Tuzla i Bihać zbrisani s lica zemlje’

27 Februara
04:42 2019

Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo čak 173.011 ljudi, što odgovara nestanku gradova Tuzle i Bihaća zajedno, saopštili su u utorak iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Hina javlja da je predsjednica ove nevladine organizacija Mirhunisa Zukić izjavila kako je trajno odselilo 48.932 porodica iz BiH u pet godina, a tokom prošle godine broj onih koji su otišli iz Bosne i Hercegovine povećao se za 20.943 osoba. Taj se broj, po njezinim riječima, ne smanjuje jer je 2017. godine zemlju napustilo rekordnih 35.634 građana BiH, a godinu dana ranije njih 34.544.

Po podacima iz Unije za održivi povratak i integracije, od završetka rata državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se 73.478 građana,  za što su vlasti te zemlje naplatili takse u vrijednosti  40 miliona maraka .

Predsjednica nevladine organizacije koja se bavi problemima povratnika, ali i migracija, navela je kako je ova organizacija, u suradnji s UNHCR-om, od 2015. do 2018. godine provela istraživanje o podršci najugroženijim povratnicima i raseljenim osobama, te je zajedno sa švicarskom vladom pokrenula program podrške razvijanja seoskog i agro turizma. Cilj ovoga projekta je smanjiti odlazak bosanskohercegovačkih građana u inostranstvo .

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku