hamburger-icon

Kliker.info

Umro O. J. Simpson: Jedna od najkontroverznijih ličnosti u historiji američkog sporta

Umro O. J. Simpson: Jedna od najkontroverznijih ličnosti u historiji američkog sporta

12 Aprila
04:04 2024

O. J. Simpson, zvijezda američkog fudbala i glumac koji je u dva različita procesa oslobođen i proglašen odgovornim za ubistvo supruge, preminuo je u 76. godini. Njegova porodica saopštila je da je Simpson preminuo od raka.

Tokom života proveo je vrijeme u zatvoru zbog oružane pljačke i otmice.

Prvobitno je zatvorsku kaznu izbjegao pošto je proglašen nevinim po optužbama za ubistvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana.

Ubistvo je počinjeno nožem 1994. u Los Anđelesu. Simpson je kasnije odslužio dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu u Nevadi pošto je 2008. osuđen po 12 tačaka optužnice za oružanu pljačku i otmicu dvojice trgovaca sportskim suvenirima, pod prijetnjom oružjem, u hotelu u Las Vegasu.

Najbolji i najpopularniji sportista

Simspon, koji je nosio nadimak “Juice”, bio je jedan od najboljih i najpopularnijih sportista kasnih šezdesetih i sedamesetih godina dvadesetog vijeka. Igrao je poziciju beka na Univerzitetu Južne Kalifornije i osvojio Heisman trofej kao najbolji igrač koledž fudbala.

Kruna karijere, igrača Buffalo Billsa i San Francisko 49s, bio je prijem u Kuću slavnih profesionalnog fudbala.

Nakon toga bio je sportski komentator, glumac u reklamama, ali i u Holivudu kao jedan od protagonista kultne komedije “Goli pištolj”.

Sve se promijenilo kada su Nicole Brown Simpson i Ronald Goldman, juna 1994, pronađeni mrtvi pred njenom kućom u Los Anđelesu.

Simpson je uzbrzo označen kao osumnjičeni. Naređeno mu je da se preda policiji, ali je pet dana nakon ubistava pobjegao sa bivšim saigračem. Uz sebe je imao pasoš i masku. Uhvaćen je u svojoj vili i optužen za ubistva.

Intrigantno suđenje slavnom Afroamerikancu

Uslijedilo je jedno od najintrigantnijih suđenja u Americi dvadesetog vijeka: optužena je bila bogata slavna ličnost, crnac optužen da je iz ljubomore ubio bjelačku bivšu suprugu, nakon razvoda – pošto ju je fizički zlostavljao u braku. Prisutan je bio tim skupih i harizmatičnih advokata odbrane. Suđenje je obilježio i veliki gaf tužilaca.

Oni su tvrdili da je Simpson bivšu suprugu ubio iz bijesa koji je uzrokovala ljubomora. Predstavili su dokaze zasnovane na testovima krvi, kose i vlakana koja Simpsona sa ubistvima. Odbrana je tvrdila da je Simpson, optužena slavna ličnost, žrtva rasizma i podmetanja.

Čitava Amerika je pratila proces. Tadašnji predsjednik Bill Clinton napustio je Ovalni kabinet i izricanje presude gledao na televizoru svoje sekretarice. Crnačka američka populacija slavila je Simpsonovo oslobađanje – smatrajući ga žrtvom rasizma. Brojni bijelci su, sa druge strane, bili zatečeni takvim ishodom suđenja.

U njegovom pravnom timu bili su istaknuti advokati – krivičari:

Johnnie CochranAlen Dersovic i F. Lee Bailey, koji su u procesu odnosili česte pobjede nad tužilaštvom.

Slučaj rukavica

Jedna od tužilačkih grešaka bila je kada su od Simspona tražili da stavi na ruke krvave rukavice pronađene na mjestu zločina – uvjereni da će mu savršeno pristajati i pokazati da je ubica.

U atmosferi teatralizacije – Simpson se mučio da stavi rukavice, što je ostavilo utisak da mu ne odgovaraju.

U završnim riječima, advokat se pozvao upravo na to – tražeći da optuženi bude oslobođen krivice.

Kasnije je Alen Dersovic odluku tužilaštva da od Simpsona traži da stavi rukavice označio najvećom pravnom greškom 20. vijeka.

O.J. Simpson pokazuje poroti novi par Aris ekstra velikih rukavica, sličnih rukavicama pronađenim na mjestu zločina Bundyja i Rockinghama 21. juna 1995.
O.J. Simpson pokazuje poroti novi par Aris ekstra velikih rukavica, sličnih rukavicama pronađenim na mjestu zločina Bundyja i Rockinghama 21. juna 1995.

Po oslobađanju, pred porotom koju su mahom činili Afroamerikanci, Simpson je kao svoj glavni životni cilj istakao pronalaženje odgovornih za ubistvo bivše supruge i Ronalda Goldmana.

Oni su negdje tamo… Ne bih, nisam mogao i nisam nikoga ubio”, rekao je tada O.J.Simpson.

Građanska parnica i krivica

Nakon toga, porodice Goldman i Brown pokrenule su građansku parnicu protiv Simpsona. Pretežno bjelačka porota je 1997. odlučila da je Simpson kriv za dvostruko ubistvo, naloživši mu da plati 35 miliona dolara odštete.

Advokatski “tim snova” nije ga zastupao u građanskoj parnici, a dokazi su bili dopunjen fotografijama na kojima se vidjelo da nosi cipele koje su ostavile krvave tragove na mestu zločina.

Advokat Robert Shapiro (L) and O.J. Simpson tokom suđenja za dvostruko ubistvo, decembra 1994. (AFP/Lois Bernstien)
Advokat Robert Shapiro (L) and O.J. Simpson tokom suđenja za dvostruko ubistvo, decembra 1994. (AFP/Lois Bernstien)

Nakon toga, oduzet mu je dio imovine, uključujući i zaostavštinu iz vremena uspješne karijere u američkom fudbalu, koja je prodata kako bi isplatio presuđenu odštetu.

Zatvor zbog kidnapovanja i oružane pljačke

Tačno 13 godina nakon oslobađajuće presude na suđenju za ubistvo, 3. oktobra 2008, odlukom porote u Las Vegasu je osuđen po optužbama za kidnapovanje i oružanu pljačku. Dogodilo se to 2007. Godine, pošto su Simpson i još petorica osoba – od kojih su najmanje dvojica bili naoružani, od dvojice dilera ukrali sportske memorabilije vrijedne hiljade dolara.

Simpson je tvrdio da je pokušavao da povrati sopstvenu imovinu, ali je osuđen na do 33 godine zatvora.

Nisam želio nikoga da povrijedim. Nisam znao da radim nešto loše“, rekao je Simpson prilikom izricanja presude – okovanih ruku i nogu, noseći plavi kombinezon.

Na uslovnu slobodu pušten je 2017, kada se preselio u zajednicu zatvorenog tipa u Las Vegasu. Zbog dobrog vladanja 2021, u 74. godini, Simpsonu je odobreno ranije oslobađanje.

Nakon izricanja uslovne slobode, jula 2017. (Foto: AFP/Jason Bean)
Nakon izricanja uslovne slobode, jula 2017. (Foto: AFP/Jason Bean)

Njegova život ovjekovečen je dokumentarnim filmom “O J – napravljeno u Americi” („O.J.: Made in America“) iz 2016. godine, nagrađenim Oskarom, kao i raznim televizijskim dramatizacijama.

Jači od rahitisa i proteza

Orhental james Simpson rođen je u San Francisku 9. jula 1947. godine. Kao dvogodišnjak je dobio rahitis zbog čega je do pete godine morao da nosi proteze. Oporavio se potpuno od bolesti – postavši jedan od najslavnijih igrača američkog fudbala svih vremena.

Tokom devet sezona nastupanja za Buffalo Billse i dvije za San Francisko 49, Simpson je postao jedan od najboljih dodavača u američke Nacionalne fudbalske lige (NFL). Bio je prvi NFL igrač koji je u sezoni 1973. pretrčao više od 2000 jardi (1828 kilometara) u sezoni. Sportsku karijeru okončao je 1979.

O J Simpson (broj 32) dok je nastupao za Bufalo Bilse (Foto: AP)
O J Simpson (broj 32) dok je nastupao za Bufalo Bilse (Foto: AP)

Nakon toga godinama je snimao reklame za kompaniju Hertz, koja se bavi iznajmljivanjem automobila. Igrao je u filmovima “The Tovering Inferno” (1974), “Capricorn One” (1977) i “Goli pištolj” 1988, 1991. i 1994. godine, igrajući smušenog policijskog detektiva.

Od 1967. godine bio je u braku sa prvom suprugom Margerit sa kojom je imao troje djece. Jedno od njih izgubili su u godini razvoda 1979, kada se utopilo u kućnom bazenu.

Drugu suprugu Nicole, Sipson je upoznao dok je još bio u braku sa Margerit. Vjenčali su se 1985. i imali su dvoje djece. Simpsonova druga supruga pozivala je policiju nakon incidenata u kojima je bio nasilan prema njoj.

Tokom 1989. Simpson pred sudom nije osporavao optužbe za zlostavljanje supruge.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku