hamburger-icon

Kliker.info

Umro Kofi Annan, bivši šef UN-a

Umro Kofi Annan, bivši šef UN-a

18 Augusta
15:50 2018

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Annan (Anan) preminuo je u 80. godini, rekle su međunarodne diplomate.Dobitnik Nobelove nagrade za mir za humanitarni rad bio je prvi Afrikanac na mjestu vodećeg svjetskog diplomate, a na funkciji je bio od 1997. do 2006.

Kasnije je bio specijalni izaslanik UN-a u Siriji u cilju iznalaženja mirnog rješenja sukoba u toj bliskoistočnoj zemlji.Annan je rođen u Kumasiju (Gana) 8. aprila 1938. godine, a preminuo je u bolnici u Bernu.

Annanova fondacija na Twitteru je objavila saopćenje u kojem ga opisuje kao “globalnog državnika i internacionalca koji se cijelo vrijeme borio za pravedniji i mirniji svijet”, prenosi Guardian.

U svojoj knjizi “Interventions” (Intervencije) 2012. godine pokušao je predvidjeti kako će historija pamtiti njegovih 40 godina rada u UN-u navodeći da su ga iskustva u Ruandi i Bosni i Hercegovini nagnala da UN pokuša reformisati u organizaciju koja će se usprotiviti umjesto da čeka.

Na pitanje o lekcijama naučenim iz Ruande, BiH i Sirije, 2012. godine odgovorio je da one ukazuju na to da smo svi ljudska bića i upitao: “Hoćemo li ikad naučiti? Je li nam u DNK da se stalno sukobljavamo jedni s drugima?”

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku