hamburger-icon

Kliker.info

Umro Ivica Račan

Umro Ivica Račan

29 Aprila
15:20 2007

Ivica Račan preminuo je noćas u 3.05 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro. Iz SDP-a su potvrdili tužnu vijest. Nakon kratke, ali iznimno teške bolesti tijelo bivšeg predsjednika SDP-a više nije izdržalo. Već prije nekoliko tjedana nestalo je nadanja da će se njegovo zdravstveno stanje oporaviti i svi su se bojali najgoreg trenutka. 11. aprila Račan je objavio da daje ostavku na mjesto predsjednika SDP-a, a tada su liječnici potvrdili da se njegovo stanje naglo pogoršava. I sve to samo dva i pol mjeseca nakon što je otkrivena njegova bolest rak bubrega, koji je otkriven ten nakon što je metastazirao na lijevo rame… Hrvatska je ostala bez jednog od najutjecajnijih hrvatskih političara posljednjih desetljeća. Ivica Račan, dugogodišnji vođa SDP-a, najjače oporbene stranke, bivši predsjednik hrvatske Vlade i nekadašnji čelnik Saveza komunista Hrvatske, rođen je 24. veljače 1944. u Ebersbachu u Njemačkoj. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1970. godine, a do 1974. radi kao istraživač na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Između 1972. i 1982. član je Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Iduće četiri godine direktor je političke škole u Kumrovcu. Član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Račan je bio u razdoblju od 1986. do 1989. gdje se zajedno sa slovenskim članovima zalagao za politički pluralizam. U prosincu 1989. izabran je za predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, kada je najavio prve višestranačke izbore u Hrvatskoj.

Sukob s Miloševićem
U siječnju 1990. Račan je predvodio hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongresu SKJ u Beogradu. Ondje se otvoreno sukobio sa Slobodanom Miloševićem, njegovim ultranacionalistima i dogmatskom većinom, nakon čega je s hrvatskim izaslanstvom te zajedno sa slovenskim izaslanicima napustio Beograd. Iste 1990. godine Račan organizira prve demokratske izbore u Hrvatskoj i mirno predaje vlast tadašnjem pobjedniku na izborima HDZ-u, nakon čega je kao saborski zastupnik na čelu SDP-a cijelo desetljeće djelovao u oporbi.Kao zagovornik demokratske struje u bivšem Savezu komunista Hrvatske 1990, reformira i preimenuje stranku u SKH-SDP (Stranku demokratskih promjena). Od sljedeće godine stranka djeluje pod imenom Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP). Na izborima 1992. i 1995. Račan je ponovno izabran za zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Od 1995. do 1997. nastavlja graditi SDP kao snažnu opoziciju vladajućem HDZ-u.

Sporazum s Budišom o suradnji na izborima
U kolovozu 1998. Račan je potpisao sporazum s predsjednikom Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Draženom Budišom o suradnji na izborima 2000. Istodobno doprinosi okupljanju i suradnji šest glavnih oporbenih stranaka radi jačanja njihova položaja i razvoja demokracije u Hrvatskoj. U prosincu 1999. Račan ulazi u izbornu kampanju za Zastupnički dom Sabora s HSLS-om kao koalicijskim partnerom. Početkom siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a na izborima osvaja većinu zastupničkih mjesta u Saboru. Nakon pobjede na parlamentarnim izborima, 27. siječnja 2000. postaje premijerom hrvatske Vlade, koja popravlja tada narušene odnose Hrvatske s međunarodnom zajednicom. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001, kojim se prvi puta uspostavljaju ugovorni odnosi Hrvatske i EU-a, predstavlja značajan korak na putu Hrvatske prema EU-u.

Račanova poboljšava odnose Hrvatske i EU
Za četverogodišnjeg mandata premijera koalicijske Vlade Račan je bio suočen s brojnim kritikama, kako je i sam govorio, i slijeva i zdesna. Tadašnji je rad Vlade bio otežan oporbenim kritikama zbog suradnje s Haškim sudom, ali i lošim unutarkoalicijskim odnosima. Ipak nova vlast pod njegovim vodstvom započinje značajne procese na afirmaciji Hrvatske u Europi, a na domaćem planu više razvojnih i reformskih projekata. Nakon poraza na izborima u studenome 2003. ostao je predsjednikom SDP-a i zastupnikom u parlamentu. Na Devetoj Konvenciji SDP-a 8. svibnja 2004. ponovno je izabran na čelo stranke. Odlukom Sabora 2005. imenovan je predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom. Ivica Račan podnio je, zbog bolesti, 11. travnja 2007. ostavku na dužnost predsjednika SDP-a. Ivica Račan preminuo je u noći 29. aprilaa 2007. (kliker.info/Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku