hamburger-icon

Kliker.info

Umro Adil-beg Zulfikarpašić

Umro Adil-beg Zulfikarpašić

21 Jula
12:06 2008

Adil Zulfikarpašiæ, osnivaè i utemeljitelj Bošnjaèkog instituta, umro je rano jutros u 87. godini života. Poznati kulturni mecena, publicist, politièar, bankar, istraživaè i sakupljaè, Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini je u svibnju 2001. godine darovao Bošnjaèki institut – Fondacija Adila Zulfikarpašiæa, radi promoviranja kulturne baštine, povijesne istine, istraživanja, znanstveno-umjetnièke aktivnosti i kulture Bošnjaka i naroda s kojima Bošnjaci u BiH stoljeæima žive.

Podružnica Bošnjaèkog instituta u Sarajevu otvorena je 1991. godine i djelovala je tijekom agresije na BiH. Adil Zulfikarpašiæ je od 1992. do 1994. godine boravio pretežno u Zurichu, putujuæi povremeno u Bosnu i Hercegovinu kao predsjednik Muslimanske bošnjaèke organizacije. Èesto je poduzimao putovanja u razlièite zemlje radi susreta s politièarima i drugim utjecajnim osobama u potrazi za rješenjem pitanja Bosne.

Pomagao je Bošnjake u izbjeglištvu, promovirao njihovo okupljanje oko Matice Bošnjaka, kojoj je dao na upotrebu prostorije i svu infrastrukturu u Bošnjaèkom institutu u Zurichu. Institut je postao mjesto intelektualnih susreta izmeðu BiH i inozemstva. Dominantna ideja-vodilja svih njegovih aktivnosti bila je – oèuvanje BiH kao jedinstvene, cjelovite zemlje.

Godine 1998. Adil Zulfikarpašiæ je odluèio preseliti Bošnjaèki institut iz Zuricha u Sarajevo.

Adil Zulfikarpašiæ je potomak stare bosanske plemiæke obitelji – bega Èengiæa. Rodio se u Foèi 23. prosinca 1921. godine.

Za neizmjeran doprinos kulturnom i politièkom životu Bosne i Hercegovine, Adil-beg Zulfikarpašiæ je dobio brojna priznanja i nagrade, meðu ostalim i Šestotravanjsku nagradu grada Sarajeva 2002. godine. Na Izbornoj skupštini Akademije znanosti i umjetnosti BiH održanoj 13. svibnja 2002. godine u Sarajevu izabran je za poèasnog èlana Akademije.

(Kliker.info/Fena)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku