hamburger-icon

Kliker.info

Ultimativni zahtjev Saveza za promjene : Dodikova ostavka i izbori jedino rješenje krize u RS

Ultimativni zahtjev Saveza za promjene : Dodikova ostavka i izbori jedino rješenje krize u RS

26 Oktobra
13:34 2015

Savez-za-promjeneSavez za promjene pozvao je danas Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, da podnese ostavku i da se raspišu predsjednički i parlamentarni izbori u RS.Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, objasnio je da je danas održan hitan sastanak Saveza za promjene, odnosno stranaka koje čine opoziciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi razmotrili aktuelnu situaciju.

On je najavio i da će tražiti hitne izmjene izbornog zakona koje će omogućiti vanredne izbore i na nivou BiH, ali i koji će onemogućiti “izbornu korupciju” na osnovu kakve je formirana Vlada Republike Srpske.Bosić je objasnio da je ostavka Dodika i raspisivanje izbora jedino demokratsko rješenje krize u Republici Srpskoj, te rekao da će u naredna dva mjeseca raščistiti i vidjeti da li je moguće rješenje i da li kriza ide dublje u bezdan.

“Pozivamo ga pošto je samouvjeren da će pobjediti, a mi vjerujemo da će građani biti dovoljno pametni da izaberu pravu budućnost”, rekao je Bosić.

Čelnici Saveza za promjene zatražili su ukidanje zaključaka Narodne skupštine RS, zaprijetivši mogućim izlaskom na ulice, ako se to ne desi.Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, izjavio je da će Savez za promjene zajednički nastupiti na lokalnim izborima.

“Ne bojimo se izbora, ali zahtjevamo da istovremeno budu održani i predsjednički i parlamentarni izbori”, rekao je Ivanić i dodao da Savez za promjene ne isključuje dalje vanparlamentarne mogućnosti.

On je naglasio da će pokazati da u RS postoje dvije koncepcije, sadašnja i opoziciona, koja neće prihvatiti vaninstitucionalno ponašanje i protivustavne odluke.Milanko Mihajlica, predsjednik SRS RS, najavio je da će poslanici Saveza za promjene napuštati sjednice Narodne skupštine RS i kada bude predsjedavao Nenad Stevandić, potpredsjednik parlamenta. Upozorio je da su NSRS i Vlada RS donijeli više neustavnih, nezakonitih i štetnih odluka i rekao da traže da te odluke budu poništene.

“Ako predsjednik RS ne podnese ostavku i ne omogući da se raspišu izbori ne isključujemo mogućnost organizovanja protesta i drugih oblika vanparlamentarne politčke borbe”, kazao je Mihajlica.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku