hamburger-icon

Kliker.info

Uklonjeno će biti pola četvrte etaže Hotela “Ruža”

Uklonjeno će biti pola četvrte etaže Hotela “Ruža”

05 Januara
06:45 2007

Ekspertna komisija za izradu alternativnih rješenja u vezi sa ambijentalnim uklapanjem objekta Hotela «Ruža» u historijsku jezgru Mostara sa Starim mostom, koja je upisana na listu UNESCO-a, održala je sinoć u Mostaru svoj peti sastanak.  

Kako je za «Dnevni avaz» nakon sastanka potvrdio predsjednik Ekspertne komisije prof. dr. Amir Pašić, prema rješenju koje je sinoć dogovoreno, bit će neophodno ukloniti polovinu četvrte etaže Hotela «Ruža», te napraviti niz manjih zahvata na izgledu fasada i prostoru oko hotela, kako bi se  izgled «Ruže» uskladio s izgledom stare jezgre Mostara. Inače, četvrta etaža je naknadno izgrađena i nije postojala na ranijem Hotelu «Ruža» koja je srušena tokom rata.    

– Jedini naš cilj je da donesemo takvo rješenje koje će uskladiti Hotel «Ruaža» s izgledom stare jezgre Mostara, a koje će biti prihvatljivo stručnjacima UNESCO-a – kaže Pašić. Ekspertna komisija zatražila je da Grad Mostar i Federalno ministarstvo prostornog uređenja  odmah pozovu i osiguraju dolazak eksperata UNESCO-a za dodatnu analizu predloženog rješenja. Sastanak bi se trebao održati od 12 do 14 januara januara ove godine. 

Vlasti naše zemlje  moraju do 31. januara dostaviti UNESCO-u prihvatljivo rješenje za Hotel «Ruža». U suprotnom Stari most i stara Jezgra bit će skinuti s liste UNESCO-a ili stavljeni na listu ugroženih spomenika. To bi onemogućilo nastojanja da se na listu UNESCO-a uvrste most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Stari grad u Jajcu. 

– Mi ćemo prijedlog rješenja slučaja Hotel «Ruža» dostaviti sjedištu UNESCO-a u Parizu i prije isteka roka od 31. januara, možda već iduće sedmice. Ja sam optimista i u skladu sa svojim iskustvima, vjerujem da će na osnovu ovog rješenja Stari most i stara jezgra Mostara zadržati svoju poziciju na listi svjetske baštine UNESCO-a – rekao je Pašić. 

(Dnevni avaz)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku