hamburger-icon

Kliker.info

Uhapšen Stojan Župljanin

Uhapšen Stojan Župljanin

11 Juna
17:55 2008

Haški bjegunac Stojan Župljanin uhapšen je u 12.30 u okolini Beograda, potvrdio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas oko 12.30 časova u pančevačkom naselju Sodara, u potkrovlju zgrade u Ulici Dunavska broj 5, gdje se krio nekoliko dana.

Očevici su novinarima rekli da je hapšenje obavilo petnaestak policajaca u civilu koji su izašli iz tri džipa kakve koriste specijalne jedinice policije.

Oni su blokirali taj i dva susjedna ulaza, a potom otišli do stana u potkrovlju u kojem se Župljanin krio i uhapsili ga.

Policija je, kažu očevici, zaplijenila jednu lovačku pušku, a iz stana je iznesena i jedna dugačka futrola nalik na one u kojima se nose puške, ali za sada nema informacija šta se u njoj nalazilo.

Kako agencija Beta saznaje od člana porodice koja je vlasnik stana u kojem je uhapšen, vlasnik stana je primio Župljanina na nekoliko dana jer je navodno došao iz Bosne da naplati neke poslovne dugove.

Isti izvor naveo je da vlasnik stana nije priveden.

Jedan od očevidaca izjavio je agenciji Beta da su policajci u civilu od ponedjeljka bili u okolini zgrade u kojoj se krio Stojan Župljanin.

 Župljanin je od 1991. bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci. Od maja do jula 1992. bio je član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), a 1994. postao je savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove.

Stojana Župljanina Haški tribunal tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima Bosanske krajine, odnosno tzv. Autonomne regije Krajina koja je stvorena septembra 1991. i koja je obuhvatala 16 opština BiH.

Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad opštinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore.

Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, lično i sa drugima, učestvovao u ostvarenju plana etničkog čišćenja ARK, te je 10.000 Bošnjaka i Hrvata deportovao iz Bosanske krajine, a hiljade su ubijene u napadima na mjesta u kojima su živjeli i u logorima na tim prostorima.

Optužnica protiv njega podignuta je 17. decembra 1999. godine, a otpečaćena 13. jula 2001. godine. Od objavljivanja optužnice Župljanin je bio u bjekstvu.

U tromjesečnom izvještaju Sekretarijata Vlade RS za saradnju sa Haškim tribunalom, 17. avgusta 2007., navodi se da je MUP RS došao do saznanja da je haški bjegunac Stojan Župljanin do kraja 2006. boravio na području Srbije i Rusije.

Stojan Župljanin je danas poslije 13.00 sati doveden pred istražnog sudiju Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, izjavio je novinarima portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. 

Na brojna novinarska pitanja u vezi Župljaninovog hapšenja, Vekarić je rekao da "ovo nije bila dobrovoljna predaja i da su vrlo zadovoljni akcijom, jer nije bilo povrijeđenih i nastradalih prilikom hapšenja".  

Župljanin je doveden u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, gdje će mu istražni sudija, kako je objasnio Vekarić, uručiti optužnicu Haškog tužilaštva.

Vekarić je dodao da će istražni sudija, prema Zakonu, ispitati da li su ispunjene zakonske pretpostavke da Župljanin bude izručen Haškom tribunalu i o tome će donijeti rješenje. 

– Ukoliko istražni sudija utvrdi da su ispunjene pretpostavke za transfer u Hag, Župljanin će u roku od 72 sata biti isporučen Haškom tribunalu, kazao je Vekarić.   

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da se Župljanin proteklih mjeseci krio u Srbiji i da prilikom današnjeg hapšenja nije pružao otpor.

– Župljanin je bio u Srbiji od onog posljednjeg pokušaja hapšenja u Nišu (26. marta 2008.), kada nam je za dlaku pobjegao. Od tog momenta bili smo stalno na terenu i to je rezultovalo današnjim hapšenjem, rekao je on.

Vukčević, koji je i koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu, naveo je da je hapšenje proteklo u najboljem redu i da su ga izvele specijalizovane ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i radnici Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

Vukčević je dodao da je lično, putem radio-veze, koordinirao rad policije i BIA-a.

On je ocijenio da je današnje hapšenje Župljanina od velikog značaja za Srbiju.

Haški tribunal traga još za bivšim političkim i vojnim liderima Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

(kliker.info/agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku