hamburger-icon

Kliker.info

Uhapšen premijer M. Ćorić, ministar T. Martinović i komesar policije Brkić

Uhapšen premijer M. Ćorić, ministar T. Martinović i komesar policije Brkić

23 Maja
01:58 2007

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju   Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hejkija Vendorfa (Heikki Wendorf), pripadnici kriminalističke policije Federalnog MUP-a uz podršku specijalaca uhapsili su jutros oko 5 sati u Mostaru Miroslava Ćorića, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i poslanika Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, Tomislava Marinovića, ministra unutrašnjih poslova HNK, te vršioca dužnosti komesara MUP-a HNK Dragana Brkića, inače zeta haškog optuženika Jadranka Prlića. Kako nam je kazao  portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, spomenuta trojka  uhapšena je u sklopu istrage koju  Tužilaštvo BiH provodi u okviru slučaja «Granit», a  vezano za kriminal   u MUP- Hercegovačko-neretvanskog kantona. Akcija hapšenja, koja je pripremana u velikoj tajnosti, izvedena su istovremeno na tri lokacije u Mostaru. Miroslav Ćorić uhapšen je u  stanu u ulici Stjepana Radića broj 72 u centru Mostara,  Dragan Brkić u mostarskom naselju Balinovac, dok je ministar Martinović uhapšen u kući u mjestu Žitomislići, južno od Mostara. Uhapšeni su odmah prebačeni u Sarajevo gdje su već u jutarnjim satima predati tužiocu Vendorfu, koji ih tokom dana saslušao, te sudiji Suda BiH uputio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora. U stanu premijera Miroslava Ćorića, kako semo se jučer uvjerili,   nije bilo nikog. Više komšija uhapšenog, kao i radnici obližnjeg kafića, kazali su nam da uopće nisu čuli kada je policija upala u zgradu i odvela Ćorića. U porodici Dragana Brkića rekli su da je u njihov  stan došlo sedam naoružanih specijalaca s fantomkama na glavama, ali nisu koristili silu. Za to vrijeme dio naselja u kojem živi bio je blokiran.  Brkić je odveden uz obrazloženje da je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

(kliker.info)

Za šta se terete Ćorić i ostali

Zbog kriminala u MUP-u HNK, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv premijera HNK Miroslava Ćorića, ministra unutrašnjih poslova Tomislava Martinovića, v. d. komesara Dragana  Brkića, bivšeg komesara Srećka Glibića kao i još 14 do 15 osoba. Terete se zbog  zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali i  drugih krivičnih dijela.  Među osumnjičenima su još načelnik Odjela kriminalističke policije Sead Šehić, načelnik Operativnog sektora Zdravko Žilić, šef odjela za financije Zoran Pandža i drugi. 

 

 

 

Poseban fokus u ovoj istrazi stavljen je na sumnjivu nabavku 87 automobila za policijske potrebe koja je MUP HNK po sistemu «staro za novo» nabavila od Autokuće «Boras» u Mostaru. Vlada HNK  je tu autokuću na sumnjiv način izabrala između čak osam ponuđača.  Kako je utvrdila Federalna financijska policija, MUP HNK je ovoj autokući ustupio   ustupio vozila koja nisu imala validnu dokumentaciju, a koja je ona   kasnije prodala, odnosno ustupila. Predmet istrage su i sumnje da je  autokuća «Boras»  automobile koje je dobila od MUP-a HNK kasnije ustupila upravo visokim hercegovačkim političkim i policijskim zvaničnicima, odnosno njihovim  suprugama, u znak zahvalnosti za dobiveni posao. Osim toga Financijska policija je kontrolom dokumentacije otkrila da je preko milion maraka nezakonito  utrošeno na plaće radnika MUP-a HNK-a koji su  predstavljali višak i nisu obavljali zadatke  unutar policijskih struktura, a godinama su bili na platnom spisku. Odlukom Vlade HNK  ovim osobama je još, na kraju, bila isplaćena otpremnine u iznosu od 10.000 KM. Dio istrage obuhvata i isplatu sredstava bivšoj poslanici Federalnog parlamenta, kojoj je na ime plata i doprinosa u vremenu od tri godine bez ikakva osnova isplaćeno 100.000 KM. Pronevjere  od nekoliko desetina hiljada KM utvrđene su i u poslovanju kantine MUP-a HNK-a. Poseban dio istrage Tužilaštva HNK jeste i neotkrivanje počinitelja teških krivičnih dijela na području HNK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku