hamburger-icon

Kliker.info

Udruženje stradalnika “Grabovica 93” : Osuđeni za ratni zločin još na slobodi

Udruženje stradalnika “Grabovica 93” : Osuđeni za ratni zločin još na slobodi

20 Aprila
23:05 2009

Udruženje stradalnika "Grabovica 93" traži od vlasti BiH da Nihada Vlahovljaka, Seada Karagića i Harisa Rajkića, bivše pripadnike Armije RBiH osuđene na po 13 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Grabovica, odmah upute na izdržavanje kazne. "Svakom normalnom čovjeku je nezamislivo da se odgovorni za ratne zločine slobodno šetaju. Zamislite kako je tek porodicama žrtava, stoga od suda i vlasti očekujemo da ih odmah upute na izdržavanje kazne. Nastavit ćemo istrajavati na pravdi za sve nevine žrtve i očekujemo da odgovorni budu kažnjeni a presuda provedena", rekao je danas Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93".Presude kojim su Vlahovljak, Karagić i Rajkić proglašeni krivim za ratne zločine i osuđeni na po 13 godina zatvora postale su pravosnažne prije više od sedam mjeseci ali zbog prenapučenih zatvora još nisu upućeni na izdražavanje kazne.

"Oni moraju biti upućeni na izdržavanje kazne u zatvor zatvorenog tipa. Jedini takav zatvor u FBiH je u Zenici i u njemu nema mjesta. U zeničkom zatvoru ima mjesta za 1.500 zatvorenika a tamo se nalazi oko 1.800 osuđenika za najteža krivična djela koji služe višegodišnje zatvorske kazne. Iako se radi o specifičnom slučaju jer je riječ o osuđenim za ratne zločine jednostavno trenutno nemamo mogućnosti da ih pošaljemo na odsluženje kazne", rekao je Entoni Šeperić, glasnogovornik Ministarstva pravde FBiH.Dodao je kako će u narednih mjesec dana prenamjenom i dogradnjom zatvora u Tuzli, Orašju i Zenici biti osiguran prostor za smještaj oko 220 osuđenika za teška krivična djela."To neće riješiti problem jer u FBiH oko 1.200 osuđenih čeka na odlazak u zatvor. Problem će biti riješen tek kada izgradimo zatvor zatvorenog tipa u Mostaru. Gradanja će početi vrlo brzo ali neće biti završena u jednoj godini", istakao je Šeperić.

Kantonalni sud u Mostaru u ljeto 2007. godine osudio je Nihada Vlahovljaka, bivšeg komandira voda 9. motorizovane brigade Armije RBiH, i vojnike Seada Karagića i Harisa Rajkića na po 13 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u selu Grabovica kod Mostara 1993. godine. Njih trojica osuđeni su za smrt tri člana porodice Zadro – Ivana, Matije i Mladena, ubijenih 9. septembra 1993. godine u dvorištu porodične kuće.Presudu Kantonalnog suda u Mostaru u septembru prošle godine potvrdio je Vrhovni sud FBiH."Ne mogu govoriti zašto moji klijenti nisu upućeni na izdržavanje kazne, jer to ne bi bilo u njihovu interesu. Moja je obaveza da ne radim ništa što nije u interesu mojih klijenata", kazao je danas Fahrija Karkin, advokat Seada Karagića i Harisa Rajkića.Komentar Nihada Vlahovljaka, koji je vlasnik ugostiteljskog objekta u Sarajevu i nesmetano radi, danas također Nezavisne nisu uspjeli dobiti.    (Kliker.info-NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku