hamburger-icon

Kliker.info

Udba: Svećenici su bili neskloniji suradnji

Udba: Svećenici su bili neskloniji suradnji

10 Januara
05:58 2007

U tajnim arhivima jugoslavenskih obavještajnih službi, ekskluzivno doznaje Večernjak, evidentirana su imena 80-ak svećenika Katoličke crkve u BiH s kojima su obavještajci Udbe, a potom Službe državne bezbjednosti (SDB) ostvarivali kontakte radi špijunaže potencijalnih neprijatelja tadašnjeg komunističkog režima. Operativci komunističkih obavještajnih službi bivše Jugoslavije u obavijesnim razgovorima od katoličkih svećenika tražili su kooperativnost u borbi protiv, kako ih se u to vrijeme nazivalo, "neprijatelja ustavnog i društvenog poretka SFRJ".

 

 

Vrbovanje oko 80 predstavnika crkvenog klera u BiH obavljano je po identičnim metodama koje su primjenjivale komunističke obavještajne službe u Poljskoj, koju ovih dana potresa medijsko-obavještajni skandal nakon što je biskup Stanislaw Weilegus odbio prihvatiti dužnost nadbiskupa Varšave jer je nakon medijskog pritiska javno priznao sudjelovanje u špijunaži za potrebe komunističkih obavještajnih službi. Jugoslavenski obavještajci preko svojih republičkih i regionalnih ureda Udbe, a kasnije SDB-a, o svakom svećeniku s kojim su za potrebe špijunaže stupili u kontakt vodili su dosje.  Svaki je obavještajac svojim naredbodavcima davao svoja opažanja, iznosio opće karakteristike, ocjenjivao koliko je tko od vrbovanih spreman na suradnju. Od njih se tražilo da im prenesu detalje o aktivnostima koje su imala njihova "stigmatizirana" crkvena braća u Jugoslaviji i inozemstvu. Na temelju rekonstrukcije Udba i SDB vjerske su zajednice promatrali kao stalnog unutarnjeg neprijatelja, od čega je oko 90 posto svih mjera primijenjeno na vjerske zajednice.

 

 

Crkva je nadzirana "zbog djelovanja na očuvanju hrvatskog identiteta i među Hrvatima u inozemstvu, što je tumačeno kao poistovjećivanje vjerskog i nacionalnog, te niza drugih djelatnosti koje su ocjenjivane kao djelovanje Crkve izvan vjerskih okvira". Pod njihovim nadzorom nalazili su se nadbiskupi Franjo Kuharić, Frane Franić, Marijan Oblak i Josip Pavlišić, biskupi Ćiril Kos, Josip Arnerić, Karmelo Zazinović, Severin Pernek, Đuro Kokša i Mijo Škvorc, ravnatelj hrvatske inozemne pastve Vladimir Stanković, urednik Glasa koncila Živko Kustić…  Za praćenje Katoličke crkve vođena je iz Beograda dirigirana savezna operativna akcija pod kodnom oznakom "Partner". "U sklopu te akcije ostvarena je značajna uporaba ozvučenja i stvorena kvalitetna suradnička mreža, putem kojih je ostvarivan potpun uvid u djelovanje RKC-a na području BiH i RH". Tako je trajno bio ozvučen Nadbiskupski dvor u Zagrebu pod kodnom oznakom "Zvijezda", u kojemu su i pronađeni prislušni uređaji tijekom njegove kasnije obnove. Udba je posebno nadzirala pojedinačno djelovanje, međusobne kontakte i odnose te kontakte s Vatikanom i katoličkim predstavnicima u Europi, kontakte s vodećim hrvatskim intelektualcima, sa stranim novinarima i diplomatima, zasjedanja BKJ i zatvorene sastanke visokog svećenstva, izdavačku djelatnost, vjerske škole, tribine, vjeronaučne i laičke skupine, redovničke zajednice (isusovce, franjevce, dominikance i salezijance), svećenike u hrvatskim katoličkim misijama, kontakte s pojedincima iz hrvatske emigracije, vjerske proslave… U ocjeni stanja obavještajno-sigurnosnog reda među crkvenim klerom koje je iznio tadašnji moćni obavještajni sustav bivšeg jugoslavenskog režima, crkveni kler nije pokazivao gotovo nikakvu volju za suradnjom. "Uglavnom su", stoji u jednom dokumentu čiji sadržaj objavljuje naš list, "pojedinci iz crkvenog klera samo deklarativno pokazivali volju za mogućom suradnjom. Aktivnost na terenu i ocjena opće kooperativnosti nisu na očekivanoj razini. Većina ih je, po našim saznanjima, upozorila svoje prijatelje da se nalaze pod obavještajnim nadzorom, nakon čega smo s njima prekinuli obavijesne kontakte". U ocjeni stanja obavještajno-sigurnosnog reda među crkvenim klerom ističe se da on nije pokazivao gotovo nikakvu volju za suradnjom. “Uglavnom su”, stoji u jednom dokumentu, “pojedinci iz crkvenog klera samo deklarativno pokazivali volju za mogućom suradnjom. Aktivnost na terenu i ocjena opće kooperativnosti nisu na očekivanoj razini. Većina ih je, po našim saznanjima, upozorila svoje prijatelje da se nalaze pod obavještajnim nadzorom, nakon čega smo s njima prekinuli obavijesne kontakte”.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku