hamburger-icon

Kliker.info

U Trebinju obilježena 26. godišnjica ubistva Srđana Aleksića: Heroj neće biti zaboravljen

U Trebinju obilježena 26. godišnjica ubistva Srđana Aleksića: Heroj neće biti zaboravljen

27 Januara
18:10 2019

Polaganjem cvijeća na grob Srđana Aleksića u Trebinju danas je obilježena 26. godišnjica ubistva hrabrog mladića koji je u centru grada tokom rata stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Srđanov otac Rade Aleksić istakao je kako je za njega svaki dan bez sina sve teži jer je on sve stariji, ali da je i svakim danom sve ponosniji na život i djelo svoga sina, jer kako naglašava čuvanje sjećanja na Srđana Aleksića pokazuje da mladi čovjek nije uzalud poginuo.

„Srđan Aleksić živi u ljudima širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i šire, a susreti s ljudima mi govore da Srđan zaživi u njima. Tužan moram biti, ponosan više nego tužan i ako mi potekne suza, češće potekne zbog mog ponosa, od zadovoljstva što Srđo nije uludo poginuo“, kazao je danas Rade na grobu svoga sina. 

Ponosan se što ime Srđana Aleksića nose neke ulice jer kako naglašava one ljude u prolazu podsjećaju na Srđanovo djelo.

„Zato ulica služi i naziv za to služi, a najvažnije da Srđan živi u čovjeku, a mislim da Srđan živi u ljudima Trebinja. To osjećam, jer kad idem ulicom stalno me mladi svijet pozdravlja kojeg i ne poznajem, ne mogu ga ni poznavati, ali oni znaju mene preko Srđana i na taj način Srđan živi u Trebinju“, rekao je Rade.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da grad Trebnje redovito učestvuje u obilježavanju sjećanja na Srđana Aleksića te da će tako biti i u budućnosti.

„Danas je dan kada se sjećamo Srđana Aleksića, ujedno ovaj dan može da bude dan za osjećanje na sve nevine ljude, znane i neznane heroje koji su stradali u vremenima velikih iskušenja“, naglasio je Banjak

No, za sada nema ulice koja u Srđinom rodnom Trebinju nosi njegovo ime. 

„Za sada jedan ozbiljan plivački miting nosi ime Srđana Aleksića, što se tiče nazva neke ulice, trag ili fontane, postoji procedura kako se to donosi, a Skupština grada je krajnje mjesto gdje se donosi ta odluka. Ono što je sada činjenica da u Trebinju i nema naziva ulica i trgova koji evociraju uspomenu na neki događaj ili ličnost iz posljednjeg rata“, govorio je Banjak.

Ukoliko se povede odgovarajuća inicijativa, koje kako ističe nije bilo u njegovom mandatu, logično je očekivati da se donese odluka da pored Sportskog centra u Trebinju ime Srđana Aeksića dobije i fontana ili ulica.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od rezervista Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Također, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promovira zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“. Jedanaestog jula 2013., na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a od prošle godine Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film Krugovi inspiriran događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila koji je Bošnjak. Radio televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film Srđo, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište Slovo, postavlja predstavu Epilog o Srđanu. U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku