hamburger-icon

Kliker.info

Antiteroristička akcija “Damask”: Uhapšeni Bosnić, Muratović, Durguti, Fojnica… (Video)

Antiteroristička akcija “Damask”: Uhapšeni Bosnić, Muratović, Durguti, Fojnica… (Video)

03 Septembra
15:16 2014

damask21U velikoj antiterorističkoj akciji kodnog naziva “Damask”, koja se od jutros izvodi na širem području Bosne i Hercegovine do sada je slobode lišeno 16 osoba, a vrše se pretresi objekata i terena na 17 lokacija u BiH, potvrdila je na konferenciji za medije Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) javlja Anadolija.”Navedene osobe se sumnjiče da su počinile krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma. Osumnjičene osobe dovede se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak na strana ratišta, Siriju i Irak te učestvovanje u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorostičkih organizacija i grupa”, pojasnila je Jozić.

Kako je kazala, današnja akcija se sprovodi po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a u akciji učestvuje više od 200 policijskih službenika.Prema nezvaničnim informacijama, danas su lišeni slobode: Adem Karamuja (rođen 1983. godine), Emin Hodžić (1992.), Hamdo Fojnica (1967.), Muhamed Džerahović (1980.), Mirza Kapić (1980.), Safet Brkić (1986.), Ibro Delić (1971.), Elvir Muratović (1979.), Sedin Huseinović (1974.), Eduard Durguti (1984.), Enes Mešić (1987.), Senad Hukić (1979.), Fikret Zukić (1960.), Avdulah Hasanović (1991.), Husein Bosnić (1972.), Jasmin Jašarević (1987.).Jozić je pojasnila da SIPA od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i drugim agencijama za provedbu zakona u BiH i šire, prikuplja informacije i saznanja koje se odnose na odlaske bh. državljana na strana ratišta.

“U okviru ovih aktivnosti SIPA je u prethodnom periodu podnijela Tužilaštvu BiH tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, protiv više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organiziranja terorističke grupe, zatim krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti te krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti”, kazala je Jozić.Prema njenim riječima, osobe protiv kojih su podneseni navedeni izvještaji nalaze se van BiH i za njima je rapisana potjernica.Jozić dodaje da su današnje aktivnosti rezultat višegodišnjih intenzivnih aktivnosti pripadnika SIPA-e i drugih agencija za provedbu zakona.Govoreći o izvršenim pretresima Jozić kaže da je pronađena veća količina naoružanja, municije i druge vojne opreme, međutim, konačni rezultati akcije će biti naknadno saopćeni.

“I dalje su u toku aktivnosti na terenu”, pojasnila je Jozić.Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za broj bh. državljana koji se nalaze na stranim ratištima, Jozić je rekla da u ovom trenutku ne može iznositi te informacije.Kako je kazala, aktivnosti koje se trenutno preduzimaju odnose se na strana ratišta u Siriji i Iraku.”Možemo slobodno reći da se aktivnosti sprovode duže od dvije godine, ali su intenzivirane u posljednjem periodu”, pojasnila je Jozić.U toku su lišenja slobode, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. (Kliker.info-AA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku