hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu epidemija malih boginja

U Sarajevu epidemija malih boginja

16 Februara
12:56 2007

Zbog 46 bolesnih Roma od veoma zarazne virusne bolesti ospica (morbilli, krzamak, male boginje) u mjesec i pol dana od početka ove godine u Sarajevskoj je županiji proglašena epidemija. U siječnju su registrirana 34 slučaja, a dosad u veljači 12, i to svih dobnih skupina. Zbog izrazite zaraznosti, epidemija se proglašava nakon tek jednog do dva slučaja.Mobilno je stanje u cijeloj Federaciji BiH, doznali smo od epidemiologa. Pretpostavlja se kako su Romi iz BiH prouzročili epidemiju i u Novom Sadu, u susjednoj Srbiji, koja je proglašena 15. siječnja, a 29. je siječnja rečeno kako vlada u romskim naseljima, u kojima se razboljelo sedam osoba.Zbog velikih romskih migracija iz jednoga u drugi dio države i preko granica nije isključena mogućnost ni širenja epidemije.Zbog nedostatka Mo-Pa-Ru cjepiva, protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, jer u FBiH odnedavna ima problema s dobavljačem, te necijepljenosti mnoštva djece, iz Ministarstva zdravstva FBiH dan je naputak županijskim službama za žurno osiguravanje cjepiva samo protiv ospica. Trenutačno se cijepe Romi, a Ministarstvo zdravstva SŽ-a osiguralo je nabavu 3000 doza cjepiva protiv te bolesti. Jučer su i u Mostaru cijepljena romska djeca.
Upale mozga
Neuropedijatar dr. Smail Zupčević s Pedijatrijske klinike KCU u Sarajevu potvrđuje nam kako je na tom odjelu već oko dva tjedna hospitaliziran desetogodišnji Rom zbog sumnje na posebnu upalu mozga.
– Sumnjamo na encefalitis, i to kao kasnu reakciju na preboljene ospice. Dijete je najprije ležalo u bolnicama u Novoj Biloj i Travniku, a inače je iz Viteza. Tu je zaraznu bolest prebolio još kao jednogodišnjak, a riječ je o situiranoj romskoj obitelji. Nažalost, od upale mozga kao posljedice ospica nema izlječenja i umire se i za četiri, pet mjeseci  – kazao je za Večernji list dr. Zupčević.Federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić potvrdio je kako se po županijama trebaju odmah osigurati sredstva za cjepivo.
Žurna nabava cjepiva
– Odmah se raspisuje i cjelovit natječaj za nabavu Mo-Pa-Ru cjepiva. Dodatno je iz federalnog proračuna zatraženo 1,5 maraka. Nadamo se kako će se iz Fonda uspjeti preraspodjeliti dodatni novac i nabaviti dovoljne količine cjepiva – kazao je Mandić. U FBiH obvezno je cijepljenje djece dvaput – od 12 mjeseci i šest, sedam godia.(Večernji list)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku