hamburger-icon

Kliker.info

U potrazi za nestalom Irkinjom učestvovao i helikopter EUFOR-a

U potrazi za nestalom Irkinjom učestvovao i helikopter EUFOR-a

14 Septembra
15:57 2006

U akciju  pretrage terena jučer  se uključilo oko 40 pripadnika Jedinice za podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, 15 pripadnika Policijske stanice Čitluk, kao i rodbina nestale. Angažiran je i helikopter EUFOR-a iz Multinacionalne jedinice Jugoistok u Mostaru, koji je vršio nadgledanje terena iz zraka. Kako je ptvrdio portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak, uprkos angažiranju velikog broja snaga i helikoptera, rezultata ponovo nije bilo. Do zaključenja ovog broja policija nije pronašla nestalu Irkinju.

 – U potrazi za nestalom pripadnici specijalne policije pretraživali su šume,  šikare i kamenjare u široj okolici Međugorja. Iz helikoptera je oko sat vremena nadgledan šire područje oko Međugorja, od lokaliteta potok Lukoč do mjesta Tromeđa, do Brda ukazanja…  Ali, sve je bilo uzalud. Rezultata još nema, ali mi se nadamo i akciju ćemo nastaviti sve dok nesretnu ženu ne pronađemo –  kazao je Bošnjak.

Među onima koji su učestvovali u potrazi bili su muž i brat nestale. Stephen Brady, suprug nestale Meri Vinfrid kaže da je ovo za  njih veoma težak i emotivan događaj. – Ne znam šta da kažem. Veoma sam potresen.

Nažalost, ni mi ne znamo mnogo. Mogu samo reći da se nadamo i da vjerujemo u pomoć lokalne policije – rekao nam je Bredy. Komandir Policijske ispostave Međugorje Ilko Musa kaže nam da je i prije početka velike potrage poduzeto niz akcija kako bi se Meri Vinfrid Bredi pronašla. Tako su pretraživan lokalitet oko pansiona «Lola» u Međugorju, vlasništvo Blaža Čolaka, gdje je boravila nestala žena, Brdo Križevac i Brdo ukazanja. Policija se o nestaloj raspitivala kod velikog broja hodočasnika koji posjećuju ovaj kraj, taksista i mještana kojima je pokazivana njena slika. Također, posjećivali su različite zajednice i komune koje su smještene u Međugorju.  Obavljeni su i razgovori i sa vlasnikom i radnicima pansiona «Lola». –  Međutim, sve je bilo uzaludno. Nismo pronašli ni najmanji trag o nestaloj – kaže Musa. Načelnik Policijske stanice Čitluk Silvio Pehar  kaže da je, prema policijskim saznanjima Meri Vinfrid u Međugorje došla sa grupom prijateljica iz Irske.

Tu su je dovele u nadi da će u svetištu iznaći način da prebrodi težak životni period, odnosno smrt sina koji je prije par godina stradao u saobraćajnoj nesreći. Naime, nesretna žena je pila tablete protiv depresije, ali i dosta alkohola.   – Međutim. Samo nekoliko dana poslije dolaska ona se posvađala sa prijateljicama i tražila je od vlasnika pansiona da joj izda jednokrevetnu sobu kako bi bila samo. Vlasnik je to i učinio, pa su problemi nestali. Nakon svađe se otuđila. Par dana prije nestanka Meri Vinfrid je stalno sjedila na jednoj klupi u blizini pansiona, gledala prema obližnjoj šumi i smiješila se – kazao je Pehar. Policija vjeruje da je otišla u šumu prema kojoj je gledala.  Vlasnik pansiona «Lola» Blaž Čolak rekao je da je nakon svađe sa prijateljicama Meri Vinfrid javila mužu da će se vratiti u Irsku, ali je onda iznenada promijenila odluku i javila mu da će ostati do daljnjeg. Kako saznajemo, do svađe s prijateljicama je došlo jer je Meri Vinfrid nastavila piti alkohol i nakon dolaska u Međugorje, čemu su se one usprotivile. Nakon nestanka, prijateljice su kratko sudjelovale  u potrazi, a potom se vratile u Irsku. 

(Avaz/Kliker.info)

Sedmi  nestanak

Načelnik Pehar kaže za naš list da je ovo sedmi nestanak u Međugorju od Gospina ukazanja 1981. godine, te da su nestali, odnosno njihovu posmrtni ostatci pronađeni u svim slučajevima.  Među nestalima je do sada bilo Italijana, Austrijanaca…

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku