hamburger-icon

Kliker.info

U posjeti supruzi posljednjeg mostarskog kovaća

U posjeti supruzi posljednjeg mostarskog kovaća

29 Augusta
01:55 2007

Ekipa portala "Kliker.info" posjetila je Muneveru Rušpić suprugu Nijaza Rušpića posljednjeg mostarskog kovača koji je preminuo u aprilu ove godine. U kovačkoj radnji u Oneščukovoj ulici zatekli smo Muneveru sa njenim uspomenama koje je kaže mnogo bole.

-Teško je nakon 45 godina braka sjediti u našoj radnji sa svim uspomenama. Gdje se god okrenem svaki detalj me podsjeti na njega. Imali smo lijep život i teško mi se naviknuti na činjenicu da ga nema, kaže nam Munevera.

Nijaz Rušpić stari je kovač koji je u Mostar došao davne 1971 godine iz Travnika gdje je do tada radio.


– Došli smo iz Travnika gdje smo također imali kovačku radnju. Mostarska raja su ga brzo zavolila i on je postao dio grada. Stopio se sa specifičnim mostarskim običajima i volio je ovaj grad, priča nam kroz suze Munevera.

Danas u Mostaru ne postoji nijedan kovač. Munevera kaže da je rahmetli Nijazu pred smrt bila želja da nekoga obući i da nekome ostavi svoje znanje i zanat.

– Nismo imali muške djece, ali je Nijaz želio nekoga naučiti ovom zanatu. Međutim niko nije pokazivao interesa za kovački zanat. Mislim da mu je to teško padalo, kaže Munevera.

Ona kaže kako danas svako jutro otvori radnju, prodaje stvari koje je Nijaz izrađivao.


– Prodajem njegove napravljene stvari, ali narod slabo kupuje. Ljudi uglavnom uzimaju sačeve koji moram priznati dobro idu. Moram prodavati i suveniri kako bi mogla zaraditi dovoljno za normalan život, priča nam Munevera.

Na kraju našeg razgovora nam je kazala kako radnju nije željela zatvoriti i zbog Nijaza. Kaže dok je nje, radnja će raditi, a snjom i malom kovačkom radnjom će živjeti i uspomena na posljednjeg mostarskog kovača. 

Samir.Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku