hamburger-icon

Kliker.info

U Goraždu otvoreni “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”

U Goraždu otvoreni “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”

15 Januara
20:26 2015

gorazde1U Goraždu je danas otvorena 11. kulturna manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“.U rodnom gradu jednog od najvećih bh. pripovjedača, ali i ljekara i humaniste, položeno je cvijeće pred bistu dr. Samokovlije u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

“Isak kao ljekar i Isak kao književnik. Ubijeđena sam da jedno bez drugog nije moglo, da je Samokovlija uzorno zvršavajući oba ova zadatka svoju dušu tješio i liječio pisanom riječju. Riječju koju je pretočio na papir i ostavio nama u amanet da je njegujemo, čuvamo, čitamo”, kazala je direktorica Doma zdravlja „Isak Samokovlija” Sabina Gušo.

Ovogodišnjom književno-kulturnom manifestacijom obilježava se 126 godina od rođenja i 60 godina od smrti Isaka Samokovlije. Prema riječima profesora književnosti Muhameda Muminovića, Samokovlijina najpoznatija djela su „Nosač Samuel” i „Od proljeća do proljeća”, ali bi u nastavni plan i program osnovnih škola vrijedilo uvrstiti i „Plavu Jevrejku” i „Hanku”, te djela o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu, smatra profesor književnosti Muhamed Muminović.

“Najvažnija stvar je da je Goražde shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije. Meni, kao čovjeku rođenom u Sarajevu, neobično je važno da smo mi u organizacionom odboru manifestacije, događaje spojili u jedan koji se odvija i u Fojnici i u Sarajevu. Ove godine, kada obilježavamo 60 godina od smrti Isaka Smaokovlije, mi organizujemo internacionalni okrugli sto u Sarajevu pod pokroviteljstvom Gradske uprave i to će biti prilika da se i stručno govori o djelu ovog velikog književnika”, kazao je savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber.

U okviru manifestacije „Sunce nad Drinom” u Goraždu je otvorena i izložba fotografija „Život i djelo Isaka Samokovlije”, organiziran okrugli sto uz nastup hora Jevrejske općine Sarajevo i glumice Irine Dobnik.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih škola od VII do IX razreda, te srednjih škola, ali i građane BPK, Sarajevskog kantona, Fojnice i drugih mjesta. Bit će organiziran i kviz na temu “Od proljeća do proljeća”, dok će u aprilu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti otvorena izložba “O životu i djelu dr. Isaka Samokovlije”.

Isak Samokovlija svrstava se među najbolje bh. pripovjedače. Rođen je 3. 9. 1889. godine u Goraždu, a radni vijek je proveo u Fojnici (1921. do 1925.), dok je u Sarajevu živio do svoje smrti 1955. godine. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku