hamburger-icon

Kliker.info

U Brčkom Susreti BHAAAS : Aktivno učešće preko 1000 studenata i profesora iz BiH, predavanja poznatih američkih ljekara, 11 naučnih simpozijuma…

U Brčkom Susreti BHAAAS : Aktivno učešće preko 1000 studenata i profesora iz BiH, predavanja poznatih američkih ljekara, 11 naučnih simpozijuma…

05 Aprila
22:12 2015

bhaaas_logoDr. Richard Gralla, jedan od vodecih stručnjaka u liječenju karcinoma pluća sa čuvenog Ajnštajnovog koledža medicine (Albert Ainstain College of Medicine), iz New Yorka, održat će predavanje na simpozijumu koga u Brčkom, od 22. do 25. aprila organizuje Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (Bosnian-American Academy of Art and Science – BHAAAS). Gosti programa bit će i profesori sa u Americi najpoznatije Mayo klinike.

Dr. Esad Boškailo, predsjednik BHAAAS, potvrdio je da će se sedmi po redu Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti održati u Distriktu Brčko u navedenom periodu. U sklopu ove manifestacije bit će održano i 11 naučnih  simpozijuma. Na susretima će, kako je rečeno – bit riječi i o dodjeljivanju stipendija.

«Kao i ranijih godina, i ove očekujemo učešće od oko 1000 studenata i profesora sa Univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Beogradu, Sveučilišta u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Banjoj Luci, Sarajevu, Zenici, Istočnom Sarajevu, Zagrebu, te svih ostalih zainteresiranih obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja regije, kao i predavača iz inostranstva,» rekao je Boškailo.

Cilj ovogodišnjih, kao i prethodnih susreta BHAAAS-a u BiH održanih u Sarajevu već dva puta, zatim Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću je umrežavanje i saradnja stručnjaka i istraživača bosanskohercegovačkog porijekla koji žive i rade u dijaspori sa kolegama i studentima u BiH, stoji u saopštenju   iz BHAAAS.

«Kroz naše dosadašnje djelovanje ostvarili smo konkretne i zavidne rezultate u oblasti razmjene znanja i planiramo nastaviti te aktivnosti u punoj saradnji sa svim nadležnim institucijama u BiH, te sa kliničkim centrima i naučno-istraživačkim ustanovama», kaže se u pomenutom saopštenju .Voditelji simposiuma su Bosanci i Hercegovci , članovi BHAAAS koji rade kao profesori na američkim univerzitetima — stoji u pisanom saopštenju  ove institucije dostavljenom Webpublicapress elektronskim putem.Ove godine gost programa bit će  i dekan sa visokih teholoških studija, sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini (North Carolina university), dr. Tom Raynolds.

Ujedno, Nyela Basney – dirigent, iz SAD predvodit će dva koncerta Sarajevske filharmonije, koji će biti organizovani u okviru propratnih kulturnih manifestacija ovog već tradicionalnog skupa.Radi predstavljanja ovogodišnjih aktivnosti javnosti – planirana je i konferencija za novinare za utorak 21.aprila 2015. godine sa početkom u 12 sati u prostorijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku