hamburger-icon

Kliker.info

U Blagaju promovirana knjiga “Stolac, prešućeni zločin”

U Blagaju promovirana knjiga “Stolac, prešućeni zločin”

27 Jula
12:53 2017

U ambijentalnoj izvedbi na izvoru Bune u Blagaju sinoć je održana promocija knjige “Stolac, prešućeni zločin”, autora Nermina Bise i Aziza Tafre.

O knjizi koja dokumentira zločine počinjene 1992.i 1993.godine govorili su recenzenti mr.prof. Jasminka Pitić i prof.Alen Almin Bašić.

-Knjiga ima svoju vrijednost i u tome što se u njenih 14 poglavlja sublimirala poruka poslanika Muhammeda s.a.v.s da se ”ne smije dozvoliti da ista zmija dva puta ujede na isto mjesto” – rekao je Bašić.

Prof.bosanskog jezika i književnosti Jasmnika Pitić se na promociji prisjetila progona iz svog Stoca u vrijeme kad je bio etnički očišćen od Bošnjaka, kad su hiljade civila, žena, staraca i djece njenih sunarodnika iz Stoca, Čapljine i Dubravske visoravni krenuli putem spasa prema Blagaju.

Istraživač ratnih zločina i koautor Aziz Tafro se emotivno osvrnuo na slučaj kada starci Saja i Omer Humačkić na putu prema Blagaju kad su protjerani s Bune provode zajedno posljednje trenutke Omerovog života koji će preminuti na putu spasa za Blagaj. Osvrnuo se i na ubistvo 18-godišnje Sanide Kaplan pred njenom majkom Fatom, kao i na prešućeni i nekažnjeni zločin u zaseoku Orašlje na Rotimlji.

Novinar i koautor Nermin Bise je u izjavi za Fenu rekao kako mjesto sinoćnje promocije ima i simboličnu poruku budući da su upravo krajem jula 1993.godine, dakle, prije 24 godine u Blagaj počele pristizati kolone protjeranih Bošnjaka koji su u Blagaju pronašli posljednju nadu i utočište.

Knjiga “Stolac, prešućeni zločin” bit će promovirana u Stocu, 4.augusta, na 24.godišnjicu posljednje faze etničkog čišćenja koje su proveli HVO i Hrvatska vojska (HV), najavio je Bise.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku