hamburger-icon

Kliker.info

Tužna vijest iz Sarajeva : U 77. godini preminuo književnik i novinar Ivan Kordić

Tužna vijest iz Sarajeva : U 77. godini preminuo književnik i novinar Ivan Kordić

19 Januara
03:59 2023

Bosanskohercegovački književnik i dugogodišnji novinar Ivan Kordić preminuo je u srijedu u Sarajevu u 78. godini, potvrdili su članovi njegove porodice.

“S velikom tugom u srcu i mnogo ljubavi: počivaj u miru tata”, objavila je Kordićeva kći Tina na Facebooku.

Ivan Kordić rođen je 1945. godine u Blizancima kod Čitluka. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru a diplomirao je jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Dubrovniku.

U njegovoj je bibliografiji dvanaest je zbirki poezija i knjiga eseja nastalih u razdoblju od 1964. do 2004. godine.

Kordić je bio dugogodišnji novinar i urednik u redakciji kulture nekadašnje Televizije Sarajevo te potom Televizije BiH.

Bio je snažnim zagovornikom održanja Bosne i Hercegovine kao države te je stoga 1992. godine zajedno s drugim književnicima potpisao otvoreno pismo tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u kojem su ga pozvali da se zauzme za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Za svoj rad nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva te godišnjom nagradom Društva književnika BiH.

Bio je prvi urednik kulturno-zabavnog programa FTV, te je uređivao i vodio emisiju “Kažiprst”. Autor je scenarija za kratki igrani film “Akumulator”, te brojnih dokumentarnih emisija.

U Sarajevu provodi godine agresije, te u tom periodu pravi više od tristo aktuelnih političkih komentara na Dnevniku TV Sarajevo i u ratnom “Oslobođenju”, čiji dio je objavljen 1993. u knjizi “Laž, mržnja, zločin”.

Smatra se jednim od najoriginalnijih i najautentičnijih pjesnika u svojog generaciji i poslijeratnoj bh. poeziji.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Marija Magdalena
    Marija Magdalena 06 Aprila, 19:51

    Poruka: Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 19,000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka gospodina Mikea Andersona. Ako ste z ainteresirani za dobivanje zajma, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte: (barrmikeanderson48@yahoo.com)

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku