hamburger-icon

Kliker.info

Tuzla: Mučenja u bazi ‘Orao’ vidjeli njemački agenti

Tuzla: Mučenja u bazi ‘Orao’ vidjeli njemački agenti

03 Novembra
05:33 2006

Hamburški magazin Stern objavio je u četvrtak u svome izdanju da je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International već u listopadu 2003. godine u pismu, koje je upućeno i na adresu njemačke vlade, kritizirala zatvorsku praksu mirovnih snaga SFOR-a u BiH.  Amnesty je govorio o ilegalnim uhićenjima osoba koje su navodno osumnjičene za terorizam te o zlostavljanju zatvorenika. Prema informacijama magazina Sterna, tadašnja savezna vlada na tu kritiku nije reagirala iako je Njemačka imala vodeću ulogu u doba SFOR-a. Prema informacijama Sterna, šest je vojnika elitne američke postrojbe Special Forces Commande 25. rujna 2001. godine u jednom hotelu u Sarajevu, pod nerazjašnjenim okolnostima, uhvatilo Egipćanina Abdela Halima K.
Prema informacijama magazina Sterna, ta sumnja pokazala se neosnovanom. U povjerljivom izvještaju njemačke obavještajne službe BND-a, koji ima Stern, u zatvoru su u Tuzli tamošnji zatvorenici bili pretučeni.
 Prevoditelj BND-a s dvojicom službenika njemačkoga kriminalističkog ureda posjetio je taj zatvor u jesen 2001. godine. Sva trojica vidjela su zatvorenike smještene u kontejnerima u kojima ih se mučilo uskraćivanjem spavanja. Jedan od službenika kriminalističkog ureda o tome je informirao kancelarov ured.  Zasad njemačka vlada nije komentirala te tvrdnje objavljene u magazinu Sternu, prenosi DW, te nije odgovorila na pitanje je li tadašnji šef kancelarova ureda, a današnji ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, znao za postojanje tajnih zatvora u kojima su mučeni zatvorenici u američkoj vojnoj bazi u Tuzli.

(Fena)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku