hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH: Deset osoba optuženo za ratne zločine u Zvorniku

Tužilaštvo BiH: Deset osoba optuženo za ratne zločine u Zvorniku

23 Januara
15:43 2015

cekic22Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv deset osoba za ratne zločine na području Zvornika. Optužnica je podignuta protiv Gorana Maksimovića, rođenog 4. augusta 1953. godine u mjestu Tešanj, nastanjenog u Bijeljini, državljanina Bosne i Hercegovine, Ljiljana Mitrovića, rođenog 15. marta 1962. godine u mjestu Zabrđe, opština Ugljevik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Radivoja Đorđića, rođenog 2. februara 1960. godine u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i stalno nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Slavka Perića, rođenog 5. maja 1966. godine, u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Srbije, Mila Vujevića, rođenog 2. januara 1971. godine, u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je I nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine, Vukašina Draškovića, rođenog 28. oktobra 1973. godine, u mjestu Roćević, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine, Gojka  Stevanovića, rođenog 18. aprila 1967. godine u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine, Cvjetka Popadića, rođenog 15. septembra 1952. godine u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine, Raja Lazarevića, rođenog 15. septembra 1946. godine u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine i Miće  Manojlovića, rođenog 2. januara 1962. godine u mjestu Gornji Lokanj, opština Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su, tokom jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, u svojstvu Goran Maksimović komandira i Ljiljan Mitrović zamjenika komandira interventne jedinice SJB Ugljevik, a Slavko Perić komandira Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Vojna pošta (VP): 7469, te ostali optuženi kao pripadnici vojnih snaga počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Oni su optuženi da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno s ostalim pripadnicima vojnih snaga sudjelovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, i susjednih opština, te na taj način počinili progon oko stotinudvadeset civila, među kojim je bilo djece i žena, javlja Fena.

U vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile, osumnjičeni svjesni toga napada, na rasnoj, etničkoj, vjerskoj, kulturnoj osnovi, vršili su progon ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, prisilnim nestancima, nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda, fizičkim zlostavljanjem, terorom i nasiljem. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava. Nakon toga žrtve su bačene u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena, i zagrnuta, a iskopana tijela su razmijenjena 4.6.1993. godine i 17.2.1994. godine u Teočaku.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložen obiman dokazni materijal s više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku