hamburger-icon

Kliker.info

Tužilac: Momčilu Krajišniku doživotna kazna!

Tužilac: Momčilu Krajišniku doživotna kazna!

30 Augusta
02:05 2006

Tužioci na suđenju Momčilu Krajišniku u Hasskom tribunalu (ICTY) zatražili su večeras u završnoj riječi da Krajišnik bude proglašen krivim za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, tokom rata u BiH, i osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Tužilac Alan Tiger (Tieger) rekao je da je za najtežu kaznu dovoljna svaka od, prema njemu, dokazanih osam tačaka optužnice koje Krajišniku na teret stavljaju genocid, saučesništvo u genocidu, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i nehumana djela dovoljna za
najtežu kaznu. Tiger je kazao da su tužioci tokom suđenja dokazali da je vođstvo bosanskih Srba, uključujući i Krajišnika, imalo plan i namjeru da od
marta do decembra 1992. nesrbe trajno fizički ukloni sa teritorija koje je smatralo srpskim. U tom cilju, Bošnjaci i Hrvati su nasilno protjerivani, protivpravno zatvarani, masovno ubijani i mučeni, a njihova imovina je pljačkana i unistavana, rekao je Tiger.

Kao dokaz postojanja "genocidne namjere" vrha sa Pala da nesrbe uništi kao etnicke grupe, tužilac je naveo više izjava Radovana Karadžića, s kraja 1991. i početka 1992, da će "Muslimani nestati, ako dođe do rata u BiH".
"Karadžić je time izrazio prirodu kampanje nasilja koja će uslijediti… Obrazac napada, koji se tokom te kampanje ponavljao, dokazuje namjeru, kao i činjenica da su na meti napada bili slojevi koji su od suštinske važnosti za opstanak grupe", naznačio je Tiger.
Kao otežavajuće okolnosti za Krajišnika, on je naveo zloupotrebu položaja, ranjivost žrtava i težinu počinjenih zločina.
"Krajišnik je inteligentan i obrazovan čovjek, koji je, po sopstvenim riječima, prije rata uzivao povjerenje i Srba i Muslimana i Hrvata… On je, međutim, svoj položaj na vlasti iskoristio ne da Muslimane i Hrvate zaštiti od nasilja, već da provede sistematsku kampanju nasilja protiv njih", ocijenio je tužilac.
Olakšavajućih okolnosti, prema zastupnicima optužbe, za Krajišnika nema.
U nastavku postupka, završnu riječ će sutra dati Krajišnikov branilac Nikolas Stuart (Nicholas Stewart). Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima 1992. godine. Suđenje je počelo 3. februara 2004, a izvođenje dokaza okončano je iskazima svjedoka koje je pozvalo sudsko vijeće sredinom jula.

(BETA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku