hamburger-icon

Kliker.info

Tunel Fatničko polje pušten u rad

Tunel Fatničko polje pušten u rad

12 Decembra
05:34 2006

Predsjednik i premijer RS Milan Jelić i Milorad Dodik juče su u Čepelici nedaleko od Bileće, na mjestu gdje se vode Fatničkog i Dabarskog polja ulijevaju u hidroakumulaciju Bilećko jezero, u rad pustili tunel kojim se prevode ove vode. Jelić je istakao da su započeta aktivnost oko izgradnje termoelektrane Gacko 2, kao i puštanje u pogon ovog tunela, koji će ubuduće davati 140 gigavat-časova električne energije, samo dio onih aktivnosti koje su zacrtane još uoči izbora. "Svim ovim novim projektima ne samo da će se zadržati stanovništvo u Hercegovini, nego će ovo biti primamljiv kraj za nove investitore i nova ulaganja", dodao je Jelić. Dodik je naglasio da radovi na ovom impozantnom objektu sigurno ne bi bili uspješno privedeni kraju da se kompanija EFT nije uključila u njegovo finansiranje i da Vlada RS nije obezbijedila sve potrebne preduslove za njegovu izgradnju.  On je istakao da je tunel samo uvod u naredne hidroakumulacijske projekte, među kojima je prioritetna hidroelektrana, čija je gradnja planirana već za narednu godinu, a nalaziće se u blizini ovog objekta.  Dodik je rekao da su i tunel i buduća hidroelektrana samo neki u nizu segmenata koje će Vlada RS preduzeti u cilju bržeg razvoja i Hercegovine i Republike Srpske. Šef projekta tunela Slavenko Šćepanović je kreditoru, direktoru EFT kompanije Vuku Hamoviću, uručio potvrdu o izvedenim radovima, dok je generalni direktor "Elektroprivrede RS" Pantelija Dakić uručio upotrebnu dozvolu za objekat direktoru Hidroelektrana na Trebišnjici Iliji Stankoviću. Stanković je istakao da je značaj objekta ne samo u proizvodnji električne energije, već da se time isušuju dva kraška polja, koja će ubuduće predstavljati korisne poljoprivredne površine.  Efekti izgradnje 15.650 metara dugog tunela Fatničko polje – Bilećko jezero već su došli do izražaja jer su u postojećim hidroelektranama na Trebišnjici još u septembru prošle godine proizvedeni prvi dodatni kilovati zahvaljujući vodi koja je kroz objekat provedena iz viših hercegovačkih zona. Ukupno će se na osnovu toga u hidroelektranama izgrađenim na Trebišnjici godišnje proizvoditi najmanje oko 140 gigavat-časova električne energije više nego do sada, što će donositi čistu godišnju dobit od najmanje 10 miliona KM. U projekat "Gornji horizonti" Trebišnjica, čija je prva faza upravo tunel Fatničko polje – Bilećko jezero, do posljednjeg rata uloženo je oko 60 miliona američkih dolara, dok je završetak posla na tom objektu, čiji je nastavak uslijedio sredinom 2002. godine, koštao još oko 25 miliona evra. U okviru projekta planiran je proboj tunela Dabar – Nevesinje i izgradnja još tri hercegovačke hidroelektrane – Bileća, Dabar i Nevesinje.  

 

Vlada RS podržala investiciju od 470 miliona evra  

 

Vlada RS podržala je projekat slovenačke investicione grupacije "Hosting", koja ima namjeru da u pograničnom pojasu Trebinja s Dubrovnikom gradi turistički kompleks vrijedan 470 miliona evra. Rekao je ovo juče u Trebinju premijer RS Milorad Dodik, gdje se zajedno s ministrom privrede RS Rajkom Ubiparipom, te načelnikom opštine Dobroslavom Ćukom sastao s predstavnicima "Hostinga". On je dodao da je u pitanju dobar, realan i atraktivan projekat, u koji će, ukoliko bude u potpunosti zaživio, i Vlada investirati do 10 odsto ukupnih sredstava, za izgradnju komunalnih i drugih infrastrukturnih sadržaja. Peter Vesenjak, direktor "Hostinga" iz Ljubljane, je istakao da je planirana gradnja ekskluzivnog turističkog kompleksa "Resort", gdje će biti više od 5.000 kreveta u hotelskim, apartmanskim i rezidencijalnim kapacitetima, kategorija četiri i pet zvjezdica. Projekat će biti realizovan na zemljišnoj površini od 300 do 500 hektara, a zapošljavaće do 2.000 radnika. Ugovor s opštinom Trebinje, s kojom se pregovara još od maja ove godine, trebalo bi da bude potpisan krajem januara ili početkom februara naredne godine, a realizacija projekta trajaće pet do sedam godina. 

Aerodrom za razvoj Hercegovine  

 

Premijer RS Milorad Dodik najavio je izgradnju aerodroma u Zupcima pored Trebinja, koji bi trebalo da bude završen u periodu od tri do četiri godine, kao i projekat izgradnje turističko-sportskog i rekreacionog kompleksa u Trebinju. On je za sljedeću godinu najavio revitalizaciju i rehabilitaciju kompleksa na Tjentištu, u šta će biti uložena četiri miliona evra, kao i potpunu rekonstrukciju i sanaciju važnog putnog pravca od Gacka prema Tjentištu. Predsjednik i premijer RS Milan Jelić i Milorad Dodik, te ministar privrede Rajko Ubiparip u pratnji načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka i njegovih saradnika posjetili su lokalitet Zupci, na kojem je planirana izgradnja aerodroma Trebinje. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku