hamburger-icon

Kliker.info

Tsipras nakon istorijske pobjede : Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje !

Tsipras nakon istorijske pobjede : Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje !

26 Januara
07:05 2015

sirizaslavi44Pobjednik prijevremenih izbora  održanih u nedjeljuu Grčkoj , vođa ljevičarske stranke Syriza, Alexis Tsipras  najavio je  otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim povjeriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sutra.”Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju”, rekao je Tsipras  u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

“Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje”, rekao je Tsipras  i najavio da njegova zemlja “s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se mijenja”. Tsipras  je rekao da je “danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad… nesumnjivo se završava začarani krug štednje”.

“Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije”, rekao je Tsipras .  Najavio je “formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka”.

Tsipras je ocijenio da je “danas pobijeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja”, a “pobijedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mijesto i vrijeme da dostojanstveno gradi budućnost”.  Budući premijer je zahvalio “hiljadama iz svih krajeva Evrope” za “talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana”.

“Naša pobjeda je  pobjeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje” što će činiti i njegova vlada “spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom riješenju” za problem javnog duga, rekao je Tsipras uz najavu svojih predloga i plana reformi.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa “velike kolacije” desnice i socijalista, priznao je  poraz na izborima i čestitao Tsiprasu.  Samaras je poraz priznao već poslije prebrojavanja 35,5 odsto glasova, kada je Syriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.  Zvanični rezultati izbora se očekuju u ponedjeljak, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.  Syriza je na rubu osvajanja samostalne vlasti, ali, ako joj to ne uspije, najverovatnije će s druge dvije male ljevičarske stranke formirati koalicionu vladu.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku